Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко під час відкриття церемонії вручення премій Кабінету Міністрів імені Лесі Українки та Максима Рильського за 2013 рік пригадав такий випадок. На столичному Хрещатику, коли облаштовували місця для книжкової виставки просто неба, до робітників підійшла жінка.

— Невже нові барикади зводите? — запитала.

Коли ж дізналася про виставку, радісно вигукнула: «Держава, яка в цей час піклується про книги, — непереможна і вічна!»

Держава, яка в цей час піклується про книги, — непереможна і вічна (премії Кабінету Міністрів вручали віце-прем’єр-міністр Олександр Сич та голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко). Фото Укрiнформу

Одне зі свідчень такої турботи — відзначення кращих творів, турбота про розвиток книговидавництва і розповсюдження друкованої продукції. Віце-прем’єр-міністр Олександр Сич наголосив, що уряд робить усе можливе для підтримки цієї справи. Вшанування творців, які працюють для дітей, — подія особлива.

Так, у номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» перемогу здобула письменниця Надія Гуменюк за книгу «Шуршик В. та інші: Казки з Яринчиного саду». У книжці вміщено десять казок з ілюстраціями талановитої художниці Світлани Бялас.

Також чудово ілюстроване видання відомої львівської художниці Вікторії Ковальчук «Про фею Дорофею». Цю книжку про допитливу дівчинку, яка любила малювати і завдяки малюнкам пізнавала довколишній світ, відзначили у номінації «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва».

Виставу Запорізького академічного обласного театру юного глядача «Я не прощаюся...» (за оповіданням О. Артеменко) визнали кращою театральною виставою для дітей та юнацтва. Комітет відзначив постановника вистави Геннадія Фортуса, керівника літературно-драматичної частини Надію Петренко, головного художника Тетяну Власенко та артистів — Олександра Фортуса й Олену Білан.

У номінації «Кінотвори для дітей та юнацтва» перемогу здобув творчий колектив у складі актора, режисера, сценариста, продюсера Віктора Андрієнка, актора, режисера, сценариста Ігоря Письменного, художника-постановника Ігоря Філіпова, кінооператора Олександра Кришталовича, композитора і диригента Ігоря Стецюка за повнометражний фільм «Іван Сила».

Кращі з кращих комітет обирав з-поміж 62 художніх творів, що надійшли на конкурс від 46 претендентів.

Лауреатом премії Кабінету Міністрів України імені Максима Рильського став член Національної спілки письменників Роман Гамада, старший викладач Львівського національного університету ім. Івана Франка. Премію присуджено за переклад з перської мови книг «Захоплюючі розповіді» Алі Сафі та «Бахтіяр-наме». Твори перекладено українською вперше.

На здобуття премії імені Максима Рильського було подано 13 творів, переклад яких зробили 6 авторів.

Дякуючи за відзнаку, письменниця Надія Гуменюк зазначила, що премія імені Лесі Українки вперше їде на Волинь.

Серед присутніх були не лише маститі митці, але й діти. Дружина кінооператора Олександра Кришталовича привела з собою двійко. Ще троє залишились вдома. І це, мабуть, символічно, що батько п’ятьох дітей став лауреатом у номінації «Кінотвори для дітей та юнацтва»

— Фільм «Іван Сила», — каже його десятирічна донька Софія, — мої братики й сестрички готові дивитись щодня. Наш найменший братик, якому два роки, у цей час не пустує і не вередує.

Чи можна очікувати вищої оцінки творів лауреатів?! Головне, щоб таке захоплення викликали всі книги і фільми.