Я - 1933 року народження. В квартирі площею 40,9 кв. м проживаю сама, вдова, дитина війни. Маю пільги 25% з оплати за водопостачання. А от щодо опалення працівники ЖЕКу за місцем проживання мені такої пільги не надають. Хоча знайомі кажуть, що цю пільгу я маю отримувати за законом. То чому ж не отримую?

Людмила Самійленко, м. Київ


Надія КОРЕНЄВА, в. о. директора Департаменту державного соціального захисту населення Мінпраці:

- Відповідно до статті 5 Закону "Про соціальний захист дітей війни" діти війни мають право на 25% знижку оплати за користування комунальними послугами у межах середніх норм споживання.

Пільги дітям війни з оплати комунальних послуг надаються у межах норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів від 01.08.1996 р. N 879 "Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати". Цією постановою встановлено, що пільги з оплати за користування тепловою енергією для опалення житла надаються із розрахунку 21 кв. м опалювальної площі на одну особу і додатково 10,5 кв. м на сім'ю. Отже дописувачка, як дитина війни, має право на 25% знижку оплати за використану теплову енергію із розрахунку 31,5 кв. м опалювальної площі.

Наголошуємо, що реалізація пільг з оплати житлово-комунальних послуг належить до компетенції організацій, які надають ці послуги. Управління праці та соціального захисту населення як головні розпорядники коштів місцевих бюджетів здійснюють розрахунки з постачальниками послуг на підставі отриманих від них щомісячних звітів щодо послуг, наданих пільговим категоріям громадян.

Як повідомило Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації, за інформацією КП ЖЕК "Дегтярівська", Людмила Самійленко як дитина війни користується пільгами з оплати комунальних послуг, у тому числі послуг з оплати теплопостачання.