Маю звання майора міліції. У запас був звільнений через обмежений стан здоров'я з посади старшого дільничного інспектора у квітні 2008 р. Календарна вислуга - 18 років, у пільговому обчисленні - 24 роки. Хочу дізнатися, чи маю право і в якому обсязі як звільнений зі служби за віком, хворобою або вислугою років працівник міліції на користування пільгами з оплати за житлову площу, комунальні послуги та паливо? Якими нормативними документами це регламентується?

Анатолій Глівінський,
с. Яришівка Вінницької обл.


Надія КОРЕНЄВА, в. о. директора Департаменту державного соціального захисту населення Мінпраці:

- Відповідно до статті 22 Закону "Про міліцію" працівникам міліції та членам їхніх сімей надається 50% знижка з оплати житлової площі, комунальних послуг, а також палива в межах норм, установлених законодавством.

Працівники міліції, які мешкають і працюють в сільській місцевості та в селищах міського типу, і члени їхніх сімей, які проживають з ними, забезпечуються безплатно житлом з опаленням та освітленням за встановленими нормами. За працівниками міліції, звільненими зі служби за віком, хворобою або вислугою років, зберігається право на пільги за цим законом.

Норми користування житлово-комунальними послугами громадянами, в межах яких надаються пільги щодо їх оплати, встановлено постановою Кабінету Міністрів від 01.08.1996 р. N 879 (централізоване опалення, споживання природного газу, електричної енергії) та органами місцевого самоврядування (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, вивезення побутових відходів). Відповідно до Положення про Міністерство внутрішніх справ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 04.10.2006 р. N 1383, забезпечення правового і соціального захисту пенсіонерів з числа військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ належать до компетенції Міністерства внутрішніх справ.

Департамент роботи з персоналом МВС роз'яснює, що підставою для надання пільг пенсіонерам з числа працівників міліції є довідка про право на пільги, яка видається управліннями (відділами) фінансових ресурсів та економіки Управлінь Міністерства внутрішніх справ в областях та на транспорті.