ЗМІНИ

Поправки конкуренційного законодавства вдарять  по його порушниках

Антиконкурентні узгоджені дії, зловживання монопольним становищем, недобросовісна конкуренція — це ті порушення чинного законодавства, які перебувають під пильним оком Антимонопольного комітету. Нещодавно він, крім контролю за традиційними ринками, розпочав дослідження ринку адміністративних послуг, щоб виявити тих, хто створює істотні перешкоди для ведення бізнесу. Передусім ідеться про завищену  вартість, тривалий термін розгляду та складну процедуру отримання.

Обмін досвідом

Як на практиці вітчизняні фахівці борються з тими, хто нехтує законом, вони розповіли представникам компаній-членів Американської торговельної палати під час робочої зустрічі. Учасники заходу розглянули найтиповіші зловживання у сфері конкуренційного законодавства, а також ознайомилися з підходами до визначення штрафних санкцій, що застосовуються до порушників.

Перший заступник голови Антимонопольного комітету Юрій Кравченко розповів зарубіжним колегам про методи оскарження державних закупівель. Наголосив на особливостях розгляду відповідних скарг, виокремивши випадки недобросовісного використання процедури оскарження, які застосовують для зриву закупівель. Американцям продемонстрували й власні  напрацювання  фахівців, спрямовані на вдосконалення чинного законодавства. Йшлося як про перспективи розгляду у Верховній Раді проектів, так і про вже схвалені в другому читанні. Зокрема зміни до законів «Про Антимонопольний комітет України» та «Про захист економічної конкуренції», які зроблять законодавство передбачуванішим та забезпечать ефективність його застосування.

Згідно зі схваленими поправками суб’єктам господарювання надається право звертатися до Антимонопольного комітету  за висновками щодо відповідності їхніх дій положенням статті 151 «Поширення інформації, що вводить в оману» Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції». Це сприятиме підвищенню рівня впевненості суб’єктів господарювання в правомірності своєї поведінки.

Окрім того, штрафи, розмір яких перевищує 17 тис. грн., раніше накладалися виключно центральним апаратом комітету, відтепер   збільшуються з 17 до 68 тис. грн і їх зможуть накладати територіальні відділення. Це дасть змогу зменшити витрати суб’єктів господарювання, пов’язані з надсиланням документів, відрядженнями представників до Києва, оскільки рішення у справах про порушення конкуренційного законодавства прийматимуться на місцях. Та й суб’єкти господарювання, що схиляють інших до порушень законодавства про захист економічної конкуренції або сприяють їхньому вчиненню, нестимуть за це відповідальність. Важливим є й той факт,  що суб’єктам господарювання, які перебувають за межами України, дозволено вносити плату за подання заяв про надання дозволу на узгоджені дії або концентрацію не лише в гривнях, а й у євро чи доларах.

Всіх —  у рамки закону

Наразі ж Антимонопольний комітет, використовуючи наявні та нові повноваження, наводить лад на життєво важливих ринках. Приміром, Дніпропетровське обласне територіальне відділення виявило три  порушення з боку ТОВ «Грінко-Дніпро», яке працює на ринку послуг з вивезення твердих побутових та негабаритних відходів.

У ході розслідування з’ясувалося, що підприємство встановило економічно необ∂рунтовані тарифи на зазначені послуги. Скажімо, витрати на збут перевищили на 5% планованої виробничої собівартості, не узгодивши в установленому порядку з органом місцевого самоврядування інвестиційну програму в сфері поводження з побутовими відходами.

До того ж, укладені зі споживачами угоди щодо надання цих послуг не відповідали умовам типового договору. Зокрема підприємство передбачило 5-денний термін вивезення сміття, хоча нормативом визначено  24 години. Тарифи до однакових угод на послуги з вивезення побутових відходів застосовували різні: від 32,88 до 53,08 грн за м. куб. Порушників оштрафували на 25 тис. грн за зловживання монопольним становищем. Свою вину вони визнали, зобов’язалися припинити неправомірні дії та сплатити штраф до державного бюджету.

Вводило споживачів в оману й ТОВ «Інститут біопрепаратів» (Київ). Реалізуючи розчинну каву, поширювало рекламу, яка містила неправдиву інформацію про дивовижне схуднення за один тиждень на шість кілограмів. Київське міське територіальне відділення Антимонопольного комітету оштрафувало інститут на 14 тис. грн., і він  визнав порушення та повідомив, що припинить поширення недобросовісної реклами.

За антиконкурентні узгоджені дії низка територіальних відділень (Волинської, Херсонської, Закарпатської, Тернопільської областей) оштрафували підприємців, які узгодили тендерні пропозиції під час проведення відділами освіти торгів із закупівлі продуктів харчування, послуг з ремонту шкіл тощо. Найбільше таких порушень (чотири) зафіксовано на Тернопіллі. Всіх порушників оштрафували (загальна сума стягнень — майже 40 тис. грн). Відповідачі визнали порушення та зобов’язалися сплатити штраф до державного бюджету.

Таке ж покарання чекало й на тих, хто зловживав монопольним становищем. Тут і КП «Фармація» та бюро технічної інвентаризації міста Южноукраїнська (Миколаївське територіальне відділення), і ПТП МП фірма «Едельвейс» та ПП «Агролеон-Захід» (Львівське) ,ТОВ «Телекомпанія «Кабельне телебачення міста» (Чернівецьке),  Золочівська районна державна лікарня ветеринарної медицини (Харківське), ТОВ «Мукачівське районне бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» та Рахівське міське бюро технічної інвентаризації (Закарпатське), КП «Олександрія-водоканал» (Кіровоградське), КП «Білогір’яводоканал» (Хмельницьке), КП «Нововолинськводоканал» (Волинське)…

Недобросовісна конкуренція також є «популярною» серед тих, хто нехтує законами. Антиконкурентні дії вчиняють навіть органи влади. Приміром, Луганська міська рада безпідставно затягувала окремим суб’єктам господарювання строки надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок. Люботинська міська рада дозволила орендодавцям без проведення конкурсу визначати суб’єктів оціночної діяльності. Виконавчий комітет Городоцької міської ради не дотримався 30-денного терміну повідомлення споживачів щодо зміни вартості тарифів на послуги централізованого водопостачання і водовідведення та утримання будинків і прибудинкової території. Усіх їх зобов’язали  припинити антиконкурентні дії та  привести свою діяльність у відповідність до вимог законодавства.