ПЕРСПЕКТИВИ

Україна, попри відсутність запозичень та боргові зобов’язання,   успішно розв’язує нагальні проблеми

Проблеми державного боргу України, питання співробітництва з Міжнародним валютним фондом — ці теми постійно перебувають у центрі уваги політиків, експертів, висвітлюються в друкованих й електронних ЗМІ. При  цьому акцентування уваги на тих чи тих плюсах і мінусах найчастіше відбувається крізь призму політичних уподобань та партійної належності політиків. Насправді ж істина десь посередині між двома полярними оцінками. І її найвлучніше можна окреслити визначенням  Прем’єр-міністра Миколи Азарова під час проведення економічного прес-клубу, в якому взяли участь журналісти провідних економічних видань та експерт — головний науковий співробітник відділу державних фінансів Державного інституту економіки і прогнозування НАНУ Тетяна Богдан. На думку глави уряду, проблеми, які існують нині в державі, не несуть серйозних загроз для економіки України.

Як відомо, для виважених оцінок потрібний передусім порівняльний аналіз як тло, на якому можна побачити  позитиви та негативи тієї чи іншої справи. Так-от, якщо поглянути на параметри валового державного боргу України  на тлі  країн, які у нас прийнято називати високорозвиненими, то наша держава у відсотковому відношенні боргу до ВВП має вигляд оптимістичніший, ніж, приміром, Італія, Бельгія, Іспанія, Франція, не кажучи вже про Грецію, де цей показник у 2011 році більш ніж у півтора раза перевищує ВВП. В Україні співвідношення валового державного боргу до ВВП становить 42,4%. За таких умов, як наголосив Прем’єр-міністр, з 2012 року уряд планує почати його істотне скорочення. І в цьому напрямі вже зроблено перші конкретні кроки: «Протягом серпня, вересня, жовтня цього року уряд не здійснює запозичень. Обходимося власними ресурсами, зменшуючи навантаження на банки, щоб збільшити можливість кредитування економіки», — зазначив Микола Азаров. 

Безумовно, чинному урядові доводиться, так би мовити, латати діри, залишені у спадок попереднім. Про це свідчать і цифри, які прозвучали під час засідання прес-клубу. Зокрема у 2007 році співвідношення державного боргу до ВВП становило 12%, а   у 2009-му збільшилося  майже до 36%. «Тобто державний борг зріс за 2 роки на 24%. Ми за ці півтора року, обслуговуючи такий безпрецедентний державний борг, збільшили його всього на 7%», — наголосив глава уряду.  При цьому, як свідчать дані Мінфіну, нинішній та наступний роки є піковими щодо співвідношення боргу до ВВП. Протягом 2013-2014 років уряд планує зменшити його до 34,6% відносно ВВП.

Як зазначив глава Кабінету Міністрів, наступного року заплановано вийти на 2,5% — максимум 3% дефіциту бюджету. І для цього є певні передумови. Адже за останніх півтора року уряд істотно скоротив дефіцит державного бюджету з 18% у 2009 році до майже 4% у цьому.  «Однак навіть така жорстка політика потребує великих виплат за боргами, які уже були зроблені», — зазначив Микола Азаров, зауваживши, що лише у 2009 році  запозичення становили майже 170 млрд грн. При цьому, як  наголосив Прем’єр-міністр, Україна у повному обсязі й своєчасно виконує всі боргові зобов’язання за зовнішніми запозиченнями. «Головне завдання уряду сьогодні — зупинити «боргову піраміду» і за рахунок прискореного економічного зростання виконувати свої зобов’язання», — підкреслив Микола Азаров.

Коментуючи ситуацію з державним боргом, експерт — головний науковий співробітник відділу державних фінансів Державного інституту економіки і прогнозування НАНУ Тетяна Богдан зазначила, що на початок жовтня 2011 року розмір державного боргу становив 365,5 млрд грн, або 36% прогнозного ВВП цього року. «З початку року відносна величина державного боргу зменшилася на 3,5 відсоткових пункти, що свідчить про позитивну динаміку державного і гарантованого державою боргу», — наголосила вона і сказала, що розмір державного боргу України перебуває на прийнятному рівні. Водночас вона підкреслила: «Завдяки тому, що уряд України приділяє значну увагу стратегічним аспектам управління державним боргом, у зв’язку з чим у 2011 році вперше після 2000 року було прийнято відповідну Стратегію до 2013 року».

Стосовно іноземних запозичень, без яких, на думку опонентів влади, Україна не зможе прожити, то, як свідчить практика, уряд уже майже рік обходиться без ресурсів Міжнародного валютного фонду. Через півтора місяця буде саме рік, як Україна не отримує від МВФ жодного долара, але при цьому відсутність кредитних міжнародних ресурсів не призвела до проблем у країні: всі зовнішні зобов’язання уряд виконує добросовісно, соціальні програми фінансуються. «Ми цей рік прожили без проблем, проживемо і наступний», — запевнив Микола Азаров, додавши, що протягом 2011 року за рахунок виваженої економіко-фінансової політики уряду вдалося стабілізувати як внутрішню ситуацію, так і скоротити співвідношення зовнішнього боргу до ВВП.

Однак, як зазначив Прем’єр,  хоч цього року надходжень траншів від МВФ не було, співпраця з цією міжнародною фінансовою структурою не переривалась ні на один день, і Україна продовжує співпрацю за програмою стенд-бай. Щодо паузи, яка  виникла у запозиченнях, то Микола Азаров пояснив, що це сталося внаслідок вимог МВФ підвищити житлово-комунальні тарифи для населення. У відповідь уряд представив свої аргументи, очікуючи  перегляду газових контрактів і визначення справедливої, обгрунтованої  ціни на газ, від якої, власне, і залежать тарифи. «У нас із місією МВФ був абсолютно відвертий діалог, ми кілька разів ретельно обговорювали наші позиції і досягли повного порозуміння», — сказав глава уряду.

Глава уряду повідомив також, що за десять місяців цього року, за даними Державної служби статистики, зростання ВВП становить 5,5%, у тому числі промислового виробництва — 8,2%, сільського господарства — майже 16%. Тішить, що за даними Держстатистики, за 10 днів цього місяця зафіксовано інфляцію на нульовому рівні. Низька вона і в сфері продовольчих товарів, що у свою чергу, є свідченням правильності дій уряду в напрямку досягнення оптимального співвідношення пропозиції з попитом. Тому, за словами Прем’єра, є всі передумови, щоб  завершити рік із хорошими результатами.