Україна отримає 97 мільйонів євро на інституціональний розвиток. Підписи під угодою між урядом України та Європейською комісією, що діє від імені Європейського Союзу, про фінансування «U-LEAD з Європою: Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку» поставили у залі засідань Кабінету Міністрів віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко та керівник Групи підтримки України Пітер Вагнер.

По завершенні церемонії підписання документа високопосадовці розповіли представникам ЗМІ, що це перша масштабна фінансова допомога Україні, вона засвідчує визнання Європейським Союзом успішності реформи децентралізації. Більшу частину коштів спрямують на навчання місцевої влади на всіх рівнях, а люди в регіонах отримають важливі для подальшого розвитку громад знання: щодо стратегічного планування, складання бюджету, моніторингу, електронного врядування, ефективного фінансового управління. Слова Геннадія Зубка цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну: «Ефект від цього має відчути кожен із нас. Це інвестиція в знання і можливість громад змінитися, вирости, отримати нову якість життя. Ми хочемо, щоб протягом наступних чотирьох років, коли діятиме ця програма, ми виховали нову еліту, сильних і освічених людей, готових брати на себе відповідальність і бути справжніми лідерами».

Геннадій Зубко задоволений підписаною угодою. Фото з Урядового порталу

До речі, «U-LEAD: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку» має два основних компоненти. Перший із них — зміцнення спроможності для реалізації реформ децентралізації і регіональної політики. Йдеться про навчання для місцевої влади на всіх рівнях, тематичні консультації, підтримку професійної освіти для посадових осіб виконавчих органів влади, навчання з управління проектним циклом. Другий компонент — це центри надання адміністративних послуг та підвищення обізнаності громадян щодо місцевого самоврядування. Він включає комплексні відновлювальні роботи, надання обладнання для понад 600 ЦНАП, навчання для місцевого персоналу таких центрів, кампанію з підвищення обізнаності.

Цю програму реалізують в Україні Європейський Союз і його країни-члени: Німеччина, Швеція та Польща через Німецьке товариство з питань міжнародної допомоги (GIZ) та Шведську агенцію міжнародного розвитку (SIDA). На видозміни в Україні ЄС надасть 60 мільйонів євро, Німеччина — 6 мільйонів євро, Швеція — 30 мільйонів євро, Польща — 1 мільйон євро.

До речі, кількома годинами раніше у Верховній Раді Геннадій Зубко закликав і народних депутатів об’єднатися навколо процесу децентралізації в країні. Він пояснив, що місцеві бюджети стрімко зростають завдяки державній підтримці, допомозі міжнародних донорських організацій та за допомогою розширення джерел власних надходжень і ефективної організації роботи з платниками податків на місцях.

Лише за три місяці поточного року місцеві бюджети отримали додатково 9,5 мільярда гривень — це на 46% перевищує показник минулого року. Ще 6 мільярдів гривень держава надала на регіональний розвиток для громад.

Наразі Мінрегіон спільно з МОН, МОЗ, Мінсоцполітики та іншими міністерствами напрацьовують спільний підхід до розвитку інфраструктури в умовах децентралізації повноважень. Передовсім вони працюють над створенням опорних шкіл, формуванням госпітальних округів, організацією роботи ЦНАПів. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»