Сервіси, які раніше українці отримували через випробовування чергами, тепер доступні в електронному режимі. Нещодавно в Міністерстві юстиції презентували онлайн-будинок юстиції, який функціонує за адресою http://obu.org.ua. Тож тепер отримати необхідний документ можна, не виходячи з квартири.

Які саме документи видає електронний будинок юстиції та якими сервісами він поповниться, дізнавався «Урядовий кур’єр».

Виправити ймовірні недоліки

Віртуальний будинок юстиції — це ще одна новація міністерства. Цей онлайн-сервіс пошириться на всю територію України лише після того, як фахівці вивчать його роботу та проаналізують плюси й мінуси на прикладі столиці. Зараз цей пілотний проект реалізують на базі Головного територіального управління юстиції у м. Києві.

В онлайн-будинку юстиції кожен, у кого є комп’ютер та доступ до інтернету, може отримати таку послугу, як повторна видача документів. Скажімо, свідоцтво про народження чи шлюб (або розірвання його) тощо. А також витяги із документів про народження, зміну імені, смерть, розірвання шлюбу, усиновлення, встановлення батьківства. Сидячи вдома, можна зареєструвати громадську організацію.

У подальшому спектр послуг збільшиться.

«Понад 20 сервісів, які є в системі державної реєстрації, будуть переведені в онлайн-режим. Це буде динамічний проект, адже щокілька тижнів запускатимемо нову послугу і вдосконалюватимемо запроваджені сервіси, — наголошує міністр юстиції Павло Петренко. — Тобто це ті сервіси, які стосуються первинної реєстрації компанії, змін до статуту, керівного складу та видів діяльності, місцезнаходження компанії, реєстрації нерухомості, актів цивільного стану. Йдеться про переведення в онлайн-режим найзатребуваніших послуг у сфері реєстрації бізнесу. Це величезна кількість реєстраційних дій, з якими щодня звертаються наші підприємці до реєстраторів. Аби отримати необхідну послугу в онлайн-режимі, громадянину потрібно буде лише ідентифікуватись через цифровий підпис. Тому якщо людина має електронний цифровий підпис, вона зможе оформити весь цикл документів через онлайн-юстицію. Якщо такго підпису немає, тоді доведеться йти в держорган, аби отримати оригінал документа».

По завершенні пілотного проекту в столиці користуватись онлайн-будинком юстиції громадяни України зможуть, перебуваючи в будь-якій частині світу. Це стане можливим завдяки принципу екстериторіальності. Єдина необхідна умова — наявність комп’ютера й інтернету. Інтерфейс розроблено таким чином, щоб не висувати суттєвих вимог до якості мережі.

Уніфікація тарифів

Плата за онлайн-сервіс уніфікована, вона стандартна. Закон передбачає, якщо ви отримуєте електронну виписку з реєстру бізнесу, то вона коштує 75% вартості паперового документа. Це позбавляє бажання місцевих органів влади створювати високі тарифи на будь-які державні сервіси.

«Онлайн-будинок юстиції — це передовсім додаткові можливості для кожного українця, який користується інтернетом. Завдяки таким новаціям нашим громадянам не доведеться зайвий раз спілкуватися з чиновниками. Для отримання потрібної послуги вистачить лише декілька хвилин, — наголосив Павло Петренко. — Такі зміни незворотні. Адже за будь-якого Прем’єра чи міністра українці вже не захочуть повертатися до практики черг і хабарів. Це приклад тих реформ, які незворотні, попри зміни у системі влади».

«Переведення всіх послуг Мін’юсту в онлайн-режим спростить життя звичайного українця, зменшить кількість бюрократичних процедур, — зазначає начальник Головного територіального управління юстиції у м. Києві Станіслав Куценко. — Разом з новими сервісами на порталі будинку юстиції запроваджується і так званий соціальний ліфт. Завдяки йому на роботу до органів юстиції громадяни зможуть потрапити без зв’язків, а лише завдяки своїм знанням і вмінням. Для цього варто лишень зайти на сайт онлайн-будинку юстиції та заповнити доволі просте резюме. Потім ми запрошуватимемо претендентів на співбесіди і вибиратимемо серед них найкваліфікованіших фахівців».

Завдяки реалізації цього проекту вдасться зекономити гроші не лише на зарплатах працівників, які раніше видавали паперові документи, а й зробити ці сервіси справді зручними для звичайних українців.

Що потрібно для реєстрації в системі «Онлайн-будинок юстиції»

— зайти на ресурс http://obu.org.ua, ввівши в браузер потрібну адресу та натиснувши клавішу Enter;

— на стартовій сторінці системи слід курсором вибрати кнопку у правому верхньому кутку вікна;

— у формі, що з’явиться на екрані, користувач має вибрати закладку «реєстрація» та у відповідні поля форми ввести адресу своєї електронної пошти і пароль (двічі);

— вводячи пароль, користувач може скористатися можливістю приховати чи показати набрані ним символи, вибравши відповідно опцію «сховати» чи «показати»;

— поставити галочку в чек-бокс «я даю згоду на передачу та обробку моїх персональних даних»;

поставити галочку в чек-бокс «я ознайомлений з порядком роботи з веб-порталом»;

— натиснути екранну кнопку «створити аккаунт».

Після облікового запису система запропонує користувачеві форму авторизації в системі.