Доки експерти обговорюють проект закону, який має на меті реформувати підрозділи податкової міліції, створивши Службу фінансових розслідувань, у відомстві запевняють, що вже активно напрацьовують нові підходи у роботі. Щоб позбутися іміджу карального органу, перейшли від силових методів до аналітики.

Кандидатів  підбиратимуть за конкурсом

На зміну податковій міліції повинна прийти Служба фінансових розслідувань — демілітаризований орган, у якому працюють професійні аналітики, наголосив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк ще влітку під час презентації інституційної реформи ДФС.

Парламент минулого скликання не підтримав урядової ініціативи щодо ліквідації податкової міліції та створення нової служби, однак глава уряду сподівається, що депутати цього разу проголосують за законопроект. Арсеній Яценюк зазначив, що така служба не буде «бігати з тією метою, щоб зібрати хабара», а приходитиме «рідко, але дуже влучно». Передусім до тих, хто незаконно формує ПДВ, організовує діяльність податкових ям і конвертаційних центрів, а також до контрабандистів.

Саме два підрозділи й увійдуть до складу нової структури: податкова міліція та підрозділ митної служби, який боротиметься із контрабандою. Так прописано у законопроекті, який було розміщено на сайті ДФС, щоб громадськість і експертне середовище мали змогу дати йому правову оцінку. Як запевняють у самому відомстві, нова структура формуватиметься на принципах, покладених в основу роботи нової поліції.

«Принципи, за якими нині формують правоохоронні структури в Україні, — це насамперед відкритість і прозорість, коли набір ведуть завдяки конкурсним процедурам, що дає змогу громадськості брати участь у цьому процесі. Це мотивація, з якою приходять люди, обираючи роботу в тій чи тій правоохоронній структурі, — зазначив перший заступник голови Державної фіскальної служби Сергій Білан. — Намагаємося кардинально змінити ставлення суспільства до податкової міліції, щоб на прикладі нашої роботи показати, що ми приходимо лише тоді, коли є обгрунтовані підозри протиправної діяльності. Бізнесу, який працює у правовому полі й чесно платить податки, не варто хвилюватися. Сподіваюся, що в новій службі роботу буде налагоджено так, що для платника податків, який не порушує жодних законів, вона буде непомітною. Але тим, хто, як і раніше, планує працювати в тіні, доведеться відповідати за законом, хоч як їм це не подобається».

Документом запропоновано встановити, що прийняття на службу проводиться на конкурсній основі, з урахуванням рівня професійної компетентності, особистих якостей і досягнень кандидатів. Не може бути прийнято у СФР особу, яка має непогашену чи не зняту в установленому порядку судимість за скоєння злочину (крім реабілітованої), або в разі застосування до неї заходів адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією.

За словами Сергія Білана, у цій структурі буде три категорії працівників. Перша — це атестовані співробітники силових підрозділів. Серед них, наприклад, офіцери, які несуть службу в зоні АТО в підрозділі «Фантом». «Силові підрозділи також необхідні, коли відбуваються обшуки в межах розслідування справ, пов’язаних із конвертцентрами, незаконними операціями з постачання та продажу нафтопродуктів, підпільними виробництвами алкоголю чи сигарет тощо. І нашим співробітникам чинять опір, — пояснює перший заступник голови ДФС. — Ще одна категорія співробітників СФР — держслужбовці. І третя — люди, які працюватимуть за трудовим договором, але на них закон про держслужбу не поширюється».

Якою визначать парламентарії зарплатню для тих, хто пройде конкурсний добір, поки що невідомо. У законопроекті ж прописано, що вона має бути не нижчою за ту, яку нині отримують працівники поліції.

Якою буде модель податкової реформи, депутати обіцяють продемонструвати вже на найближчому пленарному тижні. Фото з сайту luxnet.ua

За новими правилами

Коментуючи документ, парламентарії оцінюють його по-різному. Народний депутат Андрій Журжій, який досить критично оцінює роботу податкової міліції, пропонує її взагалі ліквідувати, передавши функції в МВС, а сам законопроект називає профанацією. Не погоджується з колегою народний депутат Валентин Ничипоренко, який вважає, що рівняння на нову поліцію, яка вже встигла завоювати довіру суспільства, може спрацювати й у разі реформування правоохоронного блоку фіскальної служби. «Коли нині податкову міліцію називають каральним органом, це спрацьовує стара слава, — зазначає політик. — Чи чули ви останніми місяцями про маски-шоу? Я не чув. Підходи в роботі змінюються, але цього недостатньо. Щоб створити інше, потрібно створити нове, як це було з поліцією. Питання в тому, якою буде мета та політична воля».

За словами голови Державної служби з питань регуляторної політики Ксенії Ляпіної, Служба фінансових розслідувань має формуватися приблизно так,  як формується патрульна служба. «Це мають бути абсолютно нові люди, яких підбирають за новими підходами, не заглиблені у зв’язки «кум, сват, брат», — каже Ксенія Ляпіна. — Податкова міліція — це атавізм. Усі це розуміють. Потрібно це вивітрювати, як з МВС. Нині створення СФР планують у складі ДФС. Вважаю, що вінцем цього процесу стане окрема служба, у якої будуть власні критерії й правила. Просто із чогось треба починати».

Найкраще розпочинати, на думку голови Комітету економістів України Андрія Новака, з ухвалення податкової реформи, зміни самої системи відносин держави та бізнесу. Лише потім реформувати фіскальну службу. Експерт переконаний, що інакше говорити про ухвалення будь-яких окремих законопроектів немає сенсу. Тому що згодом знову доведеться вдаватися до змін.

Якою буде модель податкової реформи, депутати обіцяють продемонструвати вже на найближчому пленарному тижні, адже далі тягти неможливо з огляду на те, що країна очікує на бюджет.