«Коли за кілька будинків від мого прозвучав постріл, здалося, що це військові навчання. Час такий, що цьому й не дуже подивуєшся, — сказав житель села Лавки, який себе не назвав. — Але коли почалися вибухи на трасі, запалав вогонь і піднявся дим, ми зрозуміли, що це вже не навчання. Щось страшне».

Ранок і ніч у Мукачевому минули мирно. На вулицях посилено патрулювання. Фото з сайту pmg.ua

Хроніка подій

Трагедія розпочалася суботнього передобіддя. А вже через годину про них знала чи не вся Україна. Як же так, у місті за понад тисячу кілометрів від зони АТО розгортаються справжні бойові дії з використанням гранатометів і автоматичної стрілецької зброї! Є важкопоранені…

Стрілянина у Мукачевому почалася на території та біля спортивного комплексу «Антарес», який належить народному депутатові України Михайлові Ланю. За його словами, він тут зустрічався «за чашкою кави» з представником «Правого сектору», коли раптом почув постріл. Уже на подвір’ї побачив тіло охоронця закладу, яке вантажили в машину. Він дав команду витягти «труп», який виявився живою людиною. Охоронця відвезли до лікарні, де із роздробленою головою він перебуває й нині.

Незабаром стало відомо, що прокуратура Закарпатської області класифікувала події в Мукачевому як теракт, а задіяні в ньому особи визнані учасниками злочинного бандформування. Відтоді на території Мукачевого та Ужгорода розпочалася антитерористична операція. Хроніка наступних подій добре висвітлена у ЗМІ. А ось «ужинок» стрілянини на понеділок: двоє загиблих із «Правого сектору», а також одинадцять поранених, дев’ятеро з яких госпіталізовано. Серед них і міліціонери. Згоріли чотири автомобілі правоохоронців.

За даними МВС, першими зброю застосували бійці «Правого сектору». Зведений загін міліції прибув на виклик на місце події. Міліціонери відповідно до закону вступили у збройне протистояння із нападниками, які загрожували безпеці громадян.

Увечері до міста над Латорицею прибуло підкріплення — бійці Нацгвардії та загону «Альфа». Місце подій було оточене. Представникам «Правого сектору», які скоїли напад, запропонували скласти зброю, однак ті відмовлялися, погрожували відкрити вогонь у відповідь на силові дії правоохоронців. Перемовини, до яких вдавалося керівництво міста і області, а також народний депутат Віктор Балога, успіху не мали. Тепер злочинці начебто ховаються у дачному масиві поблизу Мукачевого.

Контрабанда — бізнес обраних

Що спонукало піти стінка на стінку учасників конфлікту, з’ясовуватимуть слідчі органи. Більшість експертів упевнено заявляють: сторони не поділили контроль за контрабандними перевезеннями цигарок. Підпільний «експорт» лише однієї фури може перевищувати півмільйона євро. Ми ж можемо повідомити про учасників конфлікту.

Романа Стойку, «чашка кави» якого з Михайлом Ланьом закінчилася кровопролиттям, призначено комбатом одного з батальйонів добровольчого українського корпусу «Правий сектор» у березні цього року. До організації прийшов уже після Майдану, однак досить швидко опинився в її керівництві. Він колишній міліціонер. Після вимушеного звільнення із правоохоронних органів займався сигаретним бізнесом. Його підозрювали у використанні для цього літальних апаратів. Нещодавно із групою однодумців зі скандалом увірвався до кабінету ректора Ужгородського національного університету, змушуючи його прийняти «потрібні рішення». І такі його вчинки непоодинокі. З першої половини 2014 року Стойка — один з очільників Закарпатського відділення організації «Правий сектор», його батько Василь Стойка — полковник СБУ у відставці.

Михайло Ланьо донедавна — член Партії регіонів. Протягом 2012—2014-го був народним депутатом сьомого скликання. У нинішньому складі парламенту Ланьо входить до складу Комітету з питань запобігання і протидії корупції. Неофіційно цього нардепа звинувачують у тому, що до початку 2000-х він очолював найпотужніше на Закарпатті злочинне угруповання, яке мало стосунок до наркоіндустрії. Нині головне звинувачення «Правого сектору» цьому народному депутатові — він «кришує» контрабанду сигарет на Закарпатті.

Випробування для місцевої влади

Керівники Закарпатської області цими днями намагаються запобігти сповзанню конфлікту в затяжну кризу на прикордонній території України, мінімізувати наслідки та убезпечити людей від терористичної загрози.

У розмові з кореспондентом «Урядового кур’єра» голова облдержадміністрації Василь Губаль не приховував емоцій: «Чому я змушений ховати або відвідувати поранених, які страждають від куль? Я багатьох наших хлопців, загалом 63 бійців, поховав в області. Але вони загинули, виконуючи військові обов’язки в зоні АТО. Коли ж лунають постріли і гинуть люди у мирному місті, то Закарпаття цього не сприймає. Звертаюсь і до політичного, і до бойового крила «Правого сектору»: припиніть безчинства у нашому краї! Закликаю й іншу сторону: не провокуйте! Якщо хочете провокувати, значить, не хочете жити в цьому краї. Хочете воювати — ідіть у військо і захищайте країну».

Чітко і недвозначно висловився й голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко: «Ті події в Мукачевому — провокація, справжній бандитизм. Озброєні люди в місті, де навколо ходять мирні жителі, з’ясовують між собою стосунки, вбивають один одного. Ці постріли скидаються на боротьбу кланів. Звертаюся до них: допоможіть правоохоронним органам! Події, які сталися біля кордону Євросоюзу, не прикрашають країну, яка прямує в ЄС».

Василь Губаль відвідав у лікарні постраждалих і гарантував їм якнайкраще лікування й подальшу реабілітацію. Пізніше начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Василь Скрип повідомив, що двом пораненим бійцям «Правого сектору», переданих для лікування, зроблено операції в Ужгороді, стан їхнього здоров’я стабільний.

Конфлікт давно назрівав

Володимир Чубірко додав: «Ми тут, на заході, трохи розслабилися. Для нормалізації ситуації потрібні якнайшвидші реформи з боку центральної влади: і в міліції, і на митниці, і в інших правоохоронних органах. Це дасть змогу збудувати таку державу, яка унеможливить будь-які контрабандні, корупційні й інші схеми».

А ось депутат Закарпатської обласної ради Андрій Сербайло у висновках ще більш категоричний: «Ми повинні бути чесними перед самими собою і сказати, що такий конфлікт назрівав. Міг статися в будь-якому іншому місті, не лише на Закарпатті. І не секрет, що багато місцевих князьків мають власні озброєні групи. Україною їздять люди в камуфляжній формі на автомобілях зі зброєю. Їхня поведінка залишається без адекватної оцінки державних структур, які повинні на це реагувати».

Він згадав і проблеми формування місцевої влади. «Я застерігав колег про небезпеку формування на Закарпатті авторитарного режиму, адже керівництво представницької і виконавчої гілок влади представляють одну й ту саму політсилу. Ось тепер пожинаємо наслідки».

Андрій Сербайло називає дії озброєних «правосекторівців» не інакше як «махновщиною». Закликає не забувати й про іншу сторону конфлікту, представлену народним депутатом Михайлом Ланьом. І застерігає: «Винні всі ми, в тому числі й виборці, які голосують за людей, які не мають права бути народними депутатами. Про пана Ланя, його минуле і теперішнє знали всі, але на виборах віддали перевагу саме йому».

Частина депутатів Закарпатської обласної ради мали намір зробити спільну заяву щодо гучних подій, однак їм не вдалося скликати позачергову сесію облради. Більшість місцевих обранців не побажали оприлюднювати позицію і чекають на рішення Києва.

Свій погляд висловив і народний депутат Віктор Балога: «Однозначно, що для того, щоб цю ситуацію залагодити, бійці «Правого сектору» і нардеп Михайло Ланьо повинні добровільно здатися правоохоронцям. Конфлікт між начальником управління УМВС у Закарпатській області полковником Сергієм Шараничем і «Правим сектором» триває вже рік. Зустріч пана Ланя із «Правим сектором» — це була операція з дискредитації «Правого сектору».

...Нині силові відомства проводять дії для локалізації зловмисників у дачному масиві біля міста Мукачевого. За даними на вівторок, у мукачівських подіях загинули не двоє людей, а одна! Це «правосекторівець», якого знайшли мертвим у лісі. У лікарнях перебувають 14 людей: в Ужгороді — 6, решта — в Мукачевому. Двоє у важкому стані. Серед постраждалих шестеро правоохоронців.

ПРЯМА МОВА

 

Петро ПОРОШЕНКО, Президент України:

— Під час війни намагання дестабілізувати ситуацію є потужним ударом по обороні країни, обороноздатності держави, і влада цього не допустить. Це дискредитація справжніх патріотів України. Жодна політична сила не повинна і не буде мати жодних озброєних осередків. Жодна політична організація не має права обзаводитися банальними кримінальними угрупованнями. МВС, СБУ та інші правоохоронні органи мають виконати свій обов’язок та роззброїти всі незаконні збройні формування. Мусимо розплутати клубок застарілих проблем, які потребують негайного вирішення. Я про клановість, контрабанду, корупцію тощо. Картина того, що зараз там відбувається, не чорно-біла. Вона просто вражаюче чорна.

Сутність конфлікту в Мукачевому — перерозподіл потоків контрабанди. Має бути жорстке і принципове розслідування щодо всіх, хто до цього причетний. Обшуки, затримання і пряма кримінальна відповідальність. Не допоможуть ні депутатські мандати, ні зв’язки у владі.

Контрабанда не є суто закарпатською проблемою. Тільки ми почали затискати гайки, одразу вся ця нечисть повистрибувала. Контрабандисти Закарпаття кинули виклик усій Україні. Я хочу заявити: ми цей виклик приймаємо.

Арсеній ЯЦЕНЮК, Прем’єр-міністр України,
в інтерв’ю інформагентству Associated Pres
s
у відповідь назапитання журналіста
щодо ситуації із «Правим сектором» відповів:

— Не йдеться про «Правий сектор». Йдеться про корупцію, контрабанду та зброю на вулицях. Ми повинні виправити три проблеми одразу. І за злочини, які були вчинені, всі понесуть відповідальність.

 

ВІД РЕДАКЦІЇ. Останні події у Мукачевому сколихнули країну і поставили більше запитань, ніж дали відповідей. Розквіт контрабанди на кордонах і корупції у владі на місцях, криміналізація бізнесу і невизначеність статусу добровольчих батальйонів — це тільки верхівка айсберга. Гнійник застарілих проблем, про які всі знали, але не реагували, прорвався. Цього разу спустити ситуацію на гальмах не вдасться, і не тільки смерті людей не дозволять це зробити, а й поінформованість українців. Якщо ж поглянути на контекст, у якому відбувалося загострення на Закарпатті, і згадати останні події із застосуванням зброї у різних областях країни, а також нинішнє посилення обстрілів на східному фронті, то вимальовується загальна картина дестабілізації ситуації в Україні, що завдає удару обороноздатності країни. Усе це потребує від влади негайного реагування і прийняття нетривіальних рішень.

«Урядовий кур’єр» і надалі відстежуватиме цю ситуацію.