У Запоріжжі День Нацполіції збігся зі 100 днями роботи працівників патрульної поліції. Місцева влада надала як подарунок 4 мільйони гривень на ремонт приміщення Головуправління Нацполіції, зокрема на відновлення даху та реконструкцію системи опалення. З першим ювілеєм патрульних поліцейських привітали керівники області, міста, колеги із силових структур. Щоб дізнатися, як працюється правоохоронцям, «УК» провів день із поліцейським патрульним екіпажем №206 у складі сержанта поліцейської роти №24-го батальйону управління патрульної поліції у місті Запоріжжі Едуарда Іванова та рядової Ксенії Мікулянич. 

…Щойно виїхали на чергування, Ксенія Михайлівна отримала на планшет виклик через службу «102», що посеред вулиці нерухомо лежить чоловік. Поліцейські проїхали менш як кілометр і побачили того чоловіка. Підійшли, порахували пульс, привели до тями, обробили незначні рани зеленкою та йодом. Виявилося, чоловік був дуже п’яним. Сержант одразу викликав «швидку», і коли прибули лікарі, поліцейські продовжили свій шлях.

Сержант нової патрульної поліції Едуард Іванов та рядовий Ксенія Мікулянич на чергуванні в своєму квадраті. Фото автора

Завдання надходять на планшет

Проїхавши ще трохи, побачили на перехресті два розбиті вщент авто «Ланос» та «Лансер». Огородили місце ДТП спеціальними фішками. «Як з’ясувалося, — коментує подію Едуард Андрійович, — «Лансер» не дав дороги «Ланосу» і врізався йому в бік. Обох водіїв госпіталізовано із сильними черепно-мозковими травмами».

А невдовзі був виклик на ДТП зі смертельним фіналом — авто кілька разів перекинулося і врізалося в паркан. Водій розбився на смерть. Одразу викликали на місце трагедії слідчо-оперативну групу, довго чекали судмедекспертизу. Тоді викликали евакуатор.

— Удень ми здебільшого працюємо з порушниками правил дорожнього руху, — каже сержант Іванов. — Доводиться стежити, щоб автівки не загороджували зупинок громадського транспорту. Ось дивіться, це «БМВ» заважає пасажирам сісти в тролейбус чи автобус.

Поліцейські підійшли до зупинки, представилися водієві. Перевіривши документи, пояснили 40-річному чоловікові, що тут стояти не можна. Порушник розповів, мовляв, очікує на родичів, не знав, що тут не можна стояти. Його на перший раз попередили без штрафу, і він переставив авто у дозволене місце.

Щойно патрульні рушили з місця, на їхній планшет надійшло чергове завдання. У 30-річного чоловіка на вулиці Перемоги поцупили телефон. Доки рухалися до місця виклику, зв’язалися із заявником, запитали про прикмети злочинців. Пересадили постраждалого у своє авто і почали «опрацьовувати територію». На каскаді «Веселка», недалеко від місця нападу, помітили обох підозрюваних, які йшли донизу у напрямку Набережної магістралі. Побачивши патруль, вони побігли східцями і розбіглися в різні боки. Один кульгав, тож здався без опору Едуарду Іванову. За другим побігли патрульні Артур Білоконь та Артем Радченко. Проти цього втікача довелося застосувати фізичну силу. До речі, в нього й був викрадений телефон. Одразу викликали слідчо-оперативну групу. Затриманих доправили до Вознесенівського відділу поліції.

Згодом тут, біля каскаду фонтанів «Веселка», побачили молодика, який ховався в кущах. Зупинили авто, підійшли, спитали, як його звуть і де живе. Хлопець виявився безхатченком. Щойно вкрав дитячу коляску й намагався її продати, як сам висловився, бо дуже хоче їсти. А вже через годину в райвідділі з’явився сам заявник, і патрульні поліцейські поїхали далі у квадрат чергування. Дорогою дізналися, що на зупинці Сталеварів троє невідомих побили чоловіка та забрали телефон. Затримання сержант провів самотужки. Усі троє виявилися наркоманами.

Раптом на планшет надійшло повідомлення про сварку в сім’ї на вулиці Нижньодніпровській, де чоловік б’є дружину і дочку. Правоохоронці провели з подружжям профілактичну розмову. П’яний чоловік 35 років розбив дружині ніс і голову, а 10-річну дівчинку штовхнув, вона дуже плакала. Доправили подружжя до райвідділу поліції, до дільничного, який склав адмінпротокол за ст. 173 ч. 2 — «насильство у сім’ї». А ось зняти побої та написати заяву на чоловіка, щоб відкрити кримінальну справу, дружина не захотіла, пожаліла «свого розбишаку». Адмінсправу передали в суд.

Розкрили кримінальний злочин

Після опрацювання ще кількох викликів та ДТП у квадраті близько 19.40 надійшла інформація: «Екіпаж № 206, на базу». Замість зеленої смуги у планшеті з’явилася червона — перезмінка. Здали авто з усією комплектацією, зброю, написали звіт і після підбиття підсумків чергування в командира завершили зміну. Ось і з’явилася можливість поспілкуватися.

— Удень, як ви бачили, переважно стежимо за безпекою на дорогах, — розповідає старший групи Едуард Іванов, — а вночі патрулюємо двори, затримуємо грабіжників, крадіїв, які здебільшого «працюють» з акумуляторами, ріжуть телефонні кабелі. Минулої зміни, приміром, затримали на вулиці Перемоги двох чоловіків із викраденим акумулятором. Вони саме переносили його біля огорожі. Побачивши нас, кинули вкрадене. Ми зупинили їх і викликали оперативників, потім доправили затриманих до Вознесенівського відділу поліції. Як виявилося, нам вдалося розкрити кримінальний злочин. До речі, працюємо так: два дні робочі — два вихідні, дві ночі — два вихідних. А взагалі у нас не нормований робочий день. Нерідко у вихідні «кидають» на посилення.

Я запитав поліцейських, чи важко було потрапити на службу. Вони розповіли, що відбір був дуже важким — шість етапів. Спочатку було 11 тисяч охочих — понад 20 осіб на кожне місце. А найважчою для обох  була співбесіда. «У кабінеті — п’ять представників громадськості, волонтерів. Якщо всі попередні етапи залежали від тебе, то тут — повна неясність», — каже Едуард.

На запитання, чи не страшно було в перший день роботи, Едуард відповів: «Я раніше працював у патрульно-постовій службі, тож нічого нового не побачив. Люблю спілкуватися з людьми, допомагати їм, хочу, щоб у рідному місті було менше злочинців, щоб люди вільно почувалися на вулиці вдень і вночі». А ось для Ксенії все нове. «Спочатку було дуже страшно, бо не знала, в який екіпаж потраплю. Та хлопці виявилися класними і надійними, підтримали. А мені подобається все нове, цікаве, бо раніше я у правоохоронній сфері не працювала. Трудилася у військкоматі, бухгалтером Запорізької інженерної академії, яку й закінчила».

— А чи не заздрять вам товариші та знайомі? — запитую.

— Хіба що трохи, бо ми багато заробляємо, — зізнався Едуард. — Нині у Запоріжжі важко знайти роботу, де платять вісім тисяч гривень, ще й 500 гривень премії за розкриття злочинів. Крім зарплати і гнучкого графіка, комфортно працювати на хорошій автівці. До речі, найближчим часом у мене з’явиться зміна за кермом екіпажу — Ксенія закінчує навчання на водія. Ще очікуємо на підмогу, обіцяють добрати патрульних поліцейських до тих 509, які працюють у місті.

Мої співрозмовники-патрульні сповнені оптимізму і впевнені: на запорізьких вулицях пануватимуть мир і спокій.

ВІТАННЯ

Шановні поліцейські

та працівники Національної поліції!

Від імені Уряду та від себе особисто щиро вітаю Вас із професійним святом!

Ви пов’язали своє життя з надзвичайно відповідальною, ризикованою, важкою та важливою справою – служити суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку, а також надання допомоги тому, хто її потребує.

Реформа української поліції стала взірцем проведення успішних демократичних реформ в Україні, а нові поліцейські вже отримали свою головну нагороду – високий рівень довіри українського суспільства. Поступово і впевнено, не словом, а ділом Ви втілюєте основний принцип діяльності правоохоронного органу – служити та захищати.

Приємно відзначити, що у повсякденній роботі Ви демонструєте високий професіоналізм, мужність, відданість справі, Присязі та службовому обов’язку, при цьому залишаєтеся неупередженими та об’єктивними.

Сердечно бажаю Вам успіхів у професійній діяльності, зокрема подальшій боротьбі із злочинністю задля забезпечення стабільності та дотримання правопорядку, нових досягнень і звершень в ім’я миру і процвітання нашої України. Щиро зичу Вам і Вашим рідним міцного здоров’я, щастя, невичерпної енергії, мирного неба над землею, благополуччя та злагоди. Хай у Ваших оселях завжди панує добробут і сімейний затишок.

З повагою

Прем’єр-міністр України            Володимир ГРОЙСМАН

4 серпня 2016 року

ДОВІДКА "УК" 

За перші 100 днів роботи до патрульної поліції від запоріжців надійшло майже 45,5 тисячі викликів. За цей час бійці цього підрозділу розкрили три вбивства, 13 розбійних нападів, 111 грабежів. Складено до 12 тисяч протоколів про адмінвідповідальність.