Цьогоріч у Франції, де 1918 року між Німеччиною та державами Антанти було підписано Комп’єнське перемир’я, заплановані численні заходи на згадку про загиблих та учасників війни.

Президент Франсуа Олланд візьме участь у відкритті найбільшого в країні меморіалу Нотр-дам-де-Лорет. Тут вигравіювано імена солдатів, що полягли за роки війни на цих територіях. 580 тисяч бійців різних національностей загинули на півночі Франції.

Після того, як більша частина французької армії вирушила воювати на південь країни, позиції на півночі упродовж 2-х років утримували союзники – здебільшого британці, які зазнали тут тяжких втрат.

Вапнякові копальні, що існували під містом Аррас ще з XVII століття, слугували схованкою солдатам, які готували несподіваний напад на німців. Тепер тут розташовано музей. Про події тих років нашому кореспонденту розповіла директор закладу:

«Ідея полягала в тому, щоб сховати 24 тисячі людей у підпіллі і напасти зненацька, бо німці й гадки не мали про наявність підземних копалень, це як сир з дірками, лабіринт завдовжки 20 кілометрів».

Підземні ходи, що сполучали шахти між собою, копали сапери з Нової Зеландії, які й дали підземеллю назву Веллінгтон. Операцію готували майже півроку.

Щодня новозеландцям доводилося викопувати 80 метрів нових ходів, аби сполучити лабіринти, в яких за тиждень до атаки мали ховатися солдати.

«9-го квітня 1917 року о 6:30 ранку 24 тисячі людей, що ховалися в підземеллях, несподівано виринули на поверхню з кількох виходів, як оцей. Надворі – німецькі кулемети, бомбардування і сніг. Попри все, їм вдалося напасти зненацька на німецького ворога»

Copyright © 2014 euronews