АПК. В Україні завершується збирання ранніх зернових та зернобобових культур, повідомив під час брифінгу в Кабміні міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

«Станом на 31 липня обмолочено 90% запланованих до збирання площ та зібрано 28 мільйонів тонн зерна. Південні регіони повністю завершили збирання ранніх зернових, у Лісостепу обмолочено 77% прогнозованих площ, а на Поліссі — 68%. Пшениці зібрано 90% та намолочено 20,1 мільйона тонн, ячменю — 87% та 6,5 мільйона тонн, а жита 80% та 550 тисяч тонн», — озвучив дані міністр.

За його словами, обсяги виробництва зерна цього року можуть становити, за прогнозом, 57,1 мільйона тонн за потреби внутрішнього споживання 28,4 мільйона тонн. При цьому виробництво кукурудзи оцінюється в 25,9 мільйона тонн, інших пізніх злаків — у 1,1 мільйона тонн.

Говорив Микола Присяжнюк і про ситуацію на ринку зерна. «Протягом маркетингового періоду можливості експорту зерна становитимуть 28 мільйонів тонн. Із них пшениці — 8,9 мільйона тонн, ячменю — 2,5 мільйона тонн, кукурудзи — понад 16 мільйонів тонн. Обсяги виробництва та зовнішніх відвантажень зерна будуть рекордними для України», — наголосив він.

Окрім цього, міністр повідомив, що у липні експортовано близько 1,2 мільйона тонн зерна та вже переміщено у порти й завантажується на судна ще майже 1,4 мільйона тонн.

Позиція держави на ринку зерна потребує посилення. Законодавче врегулювання питання короткострокового прогнозування експорту через реєстрацію зовнішньоекономічних контрактів дасть змогу своєчасно застосовувати заходи, пов’язані з питанням продовольчої безпеки, підвищить прозорість ринку, зміцнить довіру до вітчизняного зерна зовнішніх споживачів».