Мабуть, кожен чув терміни «охорона праці» чи «промислова безпека». Зрештою, вони однаково важливі дляКерівник Кіровоградського  ЕТЦ С. Ткаченко:  «Пишаємося, що завдяки  своїй праці можемо  облаштовувати сучасні  робочі місця». Фото автора всіх нас, бо, працюючи біля верстата чи у зерносховищі, користуючись газом у квартирі чи катаючись на атракціонах у парку, купуючи каву в пересувній автокав’ярні чи включаючи електроприлади, ми тим чи тим чином ризикуємо. 

— Навіть така буденна річ, як поїздка у ліфті багатоповерхівки, може обернутися неприємними «сюрпризами», — розповідає начальник державного підприємства «Кіровоградський експертно-технічний центр» Держгірпромнагляду України Сергій Ткаченко. — Адже більшість підйомників вводилися в дію ще в 1975—1990 роках, і нині технічний стан багатьох з них не може у повному обсязі гарантувати безпеку і надійність під час експлуатації. Тільки торік на Кіровоградщині за матеріалами обстежень технічні експерти виявили 111 ліфтів, що не відповідають вимогам правил безпеки.

Фахівець знає, про що говорить, — ось уже два десятиліття відтоді, як в області з’явилася державна структура підтримки безпеки виробничих процесів та системи охорони праці. Очолюваний ним колектив проводить експертні обстеження потенційно небезпечних об’єктів, прораховує ризики, зрештою, стежить за тим, аби блага цивілізації не завдали шкоди нам, користувачам. Спочатку це була невеличка лабораторія в складі Київського експертно-технічного центру.

— Попервах штат складався з однієї особи: я був і начальником, і єдиним співробітником, — згадує Сергій Ткаченко. — Нині ж це сучасний науково-технічний комплекс, де працює близько 40 висококваліфікованих фахівців з багаторічним досвідом роботи. Маємо оснащені сучасними приладами та пристроями для електричних, діагностичних випробувань устаткування підвищеної небезпеки і атестації робочих місць лабораторії, навчально-методичний центр, відділ експертизи тощо.

До компетенції ЕТЦ належить не лише проведення експертних обстежень стану охорони праці та видача висновків на право здійснювати небезпечні роботи, а й навчання з охорони праці для інженерного персоналу підприємств. Фахівці виїздять до районів, спілкуються з працівниками або особами, відповідальними за охорону праці, проводять семінари і приймають іспити на знання нормативно-правових актів. Навчання також відбувається на місці, де є можливість попрацювати на стендах, пройти психологічне тестування, провести атестацію за комп’ютерною навчальною програмою «Автоекзаменатор».

Представники ЕТЦ — постійні учасники нарад і семінарів для керівників підприємств, що проводяться теруправлінням Держгірпромнагляду в Кіровоградській області. Електронну підбірку законодавчих документів з охорони праці, підготовлену фахівцями центру, отримують усі учасники таких зібрань — аби не сталося лиха, Правила безпеки треба нагадувати якомога частіше. Сергій Петрович з жалем розповідає, що за 20 років йому доводилося розслідувати технічні причини багатьох аварій, бачити горе сімей, які втратили рідних. Один із недавніх випадків стався минулої зими, коли через несправність димовентиляційного каналу чадним газом отруїлися батько й син… Тоді експерти виявили низку причин, що спричинили трагедію. Найголовніші — людська недбалість, нехтування правилами утримання та безпечної експлуатації газових приладів.

За роки роботи фахівці ДП «Кіровоградський ЕТЦ» напрацювали низку науково-технічних розробок, які могли б запобігти виникненню небезпечних ситуацій. На жаль, реалізація багатьох проектів пов’язана зі значними витратами.

— Ми пишаємося, що завдяки своїй праці маємо змогу облаштовувати сучасні робочі місця, купувати новітні прилади та обладнання, використовувати власний транспорт, підвищувати професійний рівень, перераховувати кошти для відпочинку й культурно-масової роботи співробітників та їхніх сімей, —розповідає Сергій Ткаченко. — Ринкові відносини змушують шукати оптимальні шляхи в умовах конкуренції, подекуди й недобросовісної… Але колектив проблем не боїться і вирішує їх, так би мовити, в робочому порядку. Головне — за рахунок високого професіоналізму та якості виконання робіт зберегти бездоганну репутацію.

До слова, вже три роки поспіль Кіровоградський ЕТЦ входить до списку лідерів Міжнародного економічного рейтингу «Ліга кращих». І це важливо особливо з огляду на те, що вся наша діяльність спрямована ??на профілактику травматизму на виробництві.