ТУРБОТА. На останній сесії депутати Сумської обласної ради внесли  фінансові зміни до Програми соціального та економічного розвитку краю на 2013 рік. З-поміж них — виділення додаткових коштів на практичну реалізацію всеукраїнського проекту «Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту». На умовах співфінансування із зв’язківцями передбачено суму більш як 160 тисяч гривень.

Як повідомив директор Сумської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Володимир Криштоп, така практична підтримка неоціненна і знакова. Адже йдеться про соціальні послуги для десятків тисяч селян, що проживають у різних куточках Сумщини і потребують практичної підтримки в одержанні тих чи тих довідок.

Аби не вирушати за ними до районного чи обласного центрів, на допомогу приходять місцеві поштовики: у відділеннях зв’язку вони оформлюють  запити, відправляють їх за потрібними адресами, а у визначені терміни доставляють селянам документи. Таким чином людям не треба витрачати зайві кошти і час на дорогу.

За словами директора департаменту економічного розвитку і торгівлі Сумської облдержадміністрації Олександра Сітака, область активно впроваджує нову форму обслуговування. Адміністративні послуги вже надають майже у двох десятках сільських поштових відділень. Такими високими темпами може похвалитися хіба що Дніпропетровщина, де також успішно реалізують цей соціальний проект.

Передбачається, що додатково виділені кошти будуть використані головним чином для обладнання інформаційних стендів та інших видів роз’яснювальної роботи серед населення. Наступним етапом стане придбання ксерокопіювальної техніки, аби таким чином спростити селянам клопоти з виготовлення копій тих чи тих документів.

Раніше сумські поштовики планували запровадити надання адмінпослуг на території всієї області до кінця нинішнього року, та нині, за словами Володимира Криштопа, переглянули цей термін і орієнтуються на початок вересня. Це цілком реально, оскільки вже напрацьовано значний досвід і залишається лише запроваджувати його в кожному сільському відділенні поштового зв’язку.