АПК

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі продовольством передбачається на рівні 10 мільярдів доларів 

Цього року виробництво валової продукції агропромислового комплексу становитиме 222,2 млрд грн. Очікується, що за підсумками року до зведеного бюджету від аграрного сектору надійде 42,2 млрд грн, що на 1,5 млрд більше, ніж торік. Тож аграрна галузь стає стабільним наповнювачем бюджету. На цьому наголосив під час брифінгу в Будинку уряду міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

Він повідомив, що експорт сільгосппродукції цього року орієнтовно становитиме 17 млрд дол. США, а позитивне сальдо зовнішньої торгівлі — близько 10 млрд дол. За словами міністра, цього року українські сільгоспвиробники найбільше експортували до країн Азії — 33,1%. Далі йдуть країни Європейського Союзу — 25,2%, СНД — 22%, Африки — 18,6%. Важливим досягненням у зовнішній торгівлі є і те, що вдалося розширити географію постачання нашої сільгосппродукції. За словами Миколи Присяжнюка, українським експортерам вдалося вийти на ринки Японії, Тайваню, Швейцарії, Об’єднаних Арабських Еміратів та Південно-Африканської Республіки. Міністр також нагадав, що отримано дозвіл на постачання української кукурудзи до Китайської Народної Республіки. При цьому він повідомив, що розпочато роботу з отримання відповідного дозволу на експорт кукурудзи до Сполучених Штатів Америки.  «Сподіваюся, що найближчим часом ми досягнемо принципу: український продукт — у кожній країні», — прокоментував ситуацію Микола Присяжнюк.          

Він зазначив, що найбільше українські виробники 2012 року експортували зернові культури (36,6%), олію (23,9%) та насіння олійних культур (9,3%). У цьому контексті міністр зауважив: якщо й надалі нарощувати темпи виробництва зернових та соняшнику, може виникнути загроза перетворення України на, так би мовити, монокультурну країну. В аграрному відомстві це чітко усвідомлюють, тому застосовують економічне регулювання та стимулювання, спрямоване на збільшення виробництва та експорту інших видів сільгосппродукції.

Зокрема це стосується продукції м’ясної та молочної групи. Так, цього року на програми підтримки галузі тваринництва держава виділила близько 700 млн грн. На початок грудня нараховано 304 млн грн дотації за утримання та збереження молодняку ВРХ, 16 млн — за придбання установок індивідуального доїння, а також  62,4 млн часткового відшкодування за закупівлю племінних телиць та корів. Планується, що підтримка здійснюватиметься і наступного року. Крім того, буде введено додаткову бюджетну дотацію за утримання та збереження молодняку овець, що діятиме аналогічно до програми збереження молодняку ВРХ.

Микола Присяжнюк також поінформував, що цього року завдяки державним програмам аграріям вдалося наростити поголів’я худоби та збільшити виробництво молока, яєць та м’яса. Так, в усіх категоріях господарств утримується на 1,3% більше корів, ніж торік, які дали на 2,7% більше молока. Така сама позитивна тенденція простежується у свинарстві та птахівництві, де поголів’я зросло на 2,7% та 8,7% відповідно.