Наша банківська система нині в складному становищі. А у світі є багато грошей — дешевих і довгих — під 5—6% на 8—10 років. Та вони не можуть потрапити до нашого виробника. Мінагрополітики активно співпрацює з Європейським банком реконструкції і розвитку, Міжнародною фінансовою корпорацією, які, незважаючи на війну і кризу, не пішли з України. І на наступний рік заплановано напрацювання механізму фінансування середнього товаровиробника. Про це поінформував заступник міністра агрополітики Андрій Дикун. 

А нині в Полтавській області апробовується пілотний проект МФК та Мінагрополітики — аграрні розписки. На думку Андрія Дикуна, цей механізм протягом наступного року пошириться по всій Україні. Аграрна розписка — це домовленість аграріїв з компаніями, які забезпечують їх засобами захисту рослин, насінням, технікою тощо, про кількість врожаю, яку перші зобов’язуються другим продати.

«Водночас податківці пропонують трактувати цю розписку як цінний папір, що може спричинити додаткове оподаткування. Тож сподіваємося на допомогу Мінагрополітики в діалозі з податківцями, бо йдеться про залучення фінансового ресурсу в АПК. Сама розписка — розрахунковий засіб, інструмент кредитування, безумовний обов’язок, полегшена процедура стягнення», — уточнює представник МФК Олена Волошина. 

Вона стверджує, що раніше зовнішні джерела фінансування, в тому числі й МФК, традиційно були доступними лише великим компаніям. Але за такої ситуації в країні великі підприємства переглядають свої програми розвитку. Це певним чином дає нові можливості для малих та середніх компаній. Вони, щоб залучити кошти, можуть або об’єднуватися (кооперуватися), або (і в цьому ми намагаємося фінансово брати участь) ділити ризики.

За словами спеціаліста з управління проектами агентства США з міжнародного розвитку Анни Богданової, український АПК був і залишається пріоритетним сектором для роботи агентства. «Нині працюємо над підвищенням конкурентоспроможності, дерегуляцією, розширенням доступу малих та середніх фермерів до фінансування, диверсифікацією експорту, захистом прав на землю. Підтримуємо створення кооперативів через грантову допомогу, проводимо тренінги. Започатковуємо механізм кредитної гарантії або розподілу ризиків. Обрали 5 кредитних союзів у  Херсонській, Харківській, Вінницькій областях. І протягом восьми років плануємо розширити доступ до фінансування малих та середніх агровиробників у цих регіонах», — каже вона.

Крім того, агентство вивчає застосування в Україні деяких моделей, апробованих у світі. Наприклад, це партнерство з великим агробізнесом (виробники чи постачальники обладнання, насіння тощо). Великі гравці могли б допомогти малим та середнім фермерам підвищити ефективність, продуктивність, довести стандарти до рівня світових і таким чином розвиватися та знайти нові ринки збуту.