ТЕНДЕНЦІЇ. Їхніми найпоширенішими проектами в альтернативній енергетиці є виробництво паливних гранул, біогазу та біомаси.

Французьке експортно-кредитне агентство Coface на початку червня ухвалило рішення: гарантувати угоду на майже 17,61 млн євро між вертикально інтегрованим агрохолдингом KSG Agro (Люксембург) з активами в Україні й постачальником устаткування I-TEK (Франція). Ці кошти зокрема необхідні для придбання обладнання для виробництва паливних пелет із соломи KSG Agro. Та, як уточнили «УК» у KSG Agro, у холдингу ще не визначилися, з якою з фінустанов, що брали участь у тендері, працювати.

Ще в кінці березня холдинг домовився з Polish Energy Partners SA про спільну реалізацію проекту з будівництва заводу з виробництва солом'яних паливних пелет. За угодою, польська компанія надає технології та обладнання для нового підприємства, переробна потужність якого становитиме 90 тис. тонн соломи на рік. Натомість холдинг із початком роботи підприємства (цієї осені або до кінця року) має поставити Polish Energy Partners 15 тис. тонн пелет. Згідно з угодою, з 2013-го по 2019-й щорічне постачання пелет має становити не менш як 50 тис. тонн. У 2011 році холдинг запустив два підприємства з виробництва паливних пелет загальною потужністю 7 тис. тонн у рік.

Трійка напрямків

«Найпоширенішими проектами вітчизняних агрокомпаній у секторі альтернативної енергетики є виробництво паливних гранул та біогазу, а також проекти з біомаси», — зазначає експерт Асоціації відновлювальної енергетики «Альтернатива» Тарас Кушнір.

У низку активних гравців сегменту паливних гранул, крім KSG Agro, входить найбільший виробник масложирової продукції в Україні «Креатив Груп» (Соколівське, Кіровоградська обл.), який улітку 2011-го запустив завод з їхнього виробництва (потужністю 40 тис. тонн пелет із пшеничної й ячмінної соломи на рік). У цьому списку також Кернел, Landkom (у січні цього року компаній перестала котуватися на Лондонський фондовій біржі через її продаж шведській Alpcot Agro AB), Каргіл та група «Приват». Найпоширеніша сировина для виробництва паливних гранул — макуха. За оцінкою Асоціації відновлювальної енергетики «Альтернатива», у 2011 р. було вироблено приблизно 400 тис. тонн паливних гранул, причому ТОП-4 виробників виробили більше половини.

Гравцями сегменту біогазу є Bunge, «Мироновський хлібопродукт» (МХП), «Астарта» та «Авангард». Серед компаній, які впроваджують альтернативні технології, компанія — «Агро Овен» з її біогазовим заводом. До речі, після нещодавнього прийняття у першому читанні законодавчих змін, що впроваджують «зелений» тариф для біогазу, фахівці очікують потужну активізацію цього напрямку. Серед інших проектів альтернативної енергетики — можливість встановлення геліогенераторів на дахах птахофабрик холдингу «МХП», про яку компанія заявляла.

Тренд на соціальну відповідальність

Агрокомпанії — публічні компанії, акції яких входять до лістингу провідних біржових майданчиків. Публічність зобов’язує їх до цілої низки дій, які для непублічних компаній не обов’язкові. Наприклад, регулярне розкриття фінансової інформації, інформації про призначення на посади, про угоди злиття та поглинання тощо. Також обертів у світі набирає тренд на соціальну відповідальність та стійкий розвиток. «Саме на межі питань оптимізації операційних витрат на енергоресурси, додаткових грошових надходжень від переробки відходів, а також питань стійкого розвитку (сюди належить зокрема енергозбереження та екологічність) і перебувають проекти альтернативної енергетики. І саме тому в авангарді зацікавлених підприємств стоять публічні агрокомпанії», — підкреслює Т. Кушнір.

За словами виконавчого директора «Представництва «Біржа цінних паперів у Варшаві» Андрія Дубецького, польські інвестори вже мають у своїх портфелях акції українських компаній з аграрного і харчового сектору, але зараз більш схильні інвестувати в компанії з іншим профілем діяльності, щоб диверсифікувати свої вкладення. Тому цілком логічно, що публічні агрокомпанії, що мають активи в Україні, свідомо диверсифікують і свій бізнес.

Вікторія БОРИСОВА
для «Урядового кур’єра»