1 вересня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами недержавної форми власності» (ухвалений у ВРУ 17 липня 2015 року). У ньому депутати виправили одну із численних дурниць, ухвалених ними ж у передноворічному законодавчому чаду 28 грудня 2014 року, коли було пакетом без обговорення прийнято понад 40 надважливих законів. Зокрема в ту фатальну ніч скасували пільги із сплати земельного податку для заповідних установ. При цьому в державний бюджет кошти на сплату цих податків включено не було, хоч усі заповідники та національні парки утримують коштом держави.

І лише через 9 місяців ситуацію виправили, та й то частково, оскільки зміни стосуються лише тих установ, які підпорядковуються закладам культури, науки та освіти. Тож заповідники, національні природні парки тощо, які перебувають у віданні НАН України, Національної академії аграрних наук, Міносвіти та повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, звільняються від сплати земельного податку.

Зокрема це стосується заповідника «Асканія-Нова», дендрологічного парку «Софіївка» та інших. Але як бути тим заповідним установам, що підпорядковуються безпосередньо Мінприроди, яких налічується понад 60 (це левова частка заповідного фонду)? Це питання залишається дуже болючим і потребує якнайшвидшого вирішення.

 Ігор ПИРІЙ 
для «Урядового кур’єра»