У Тернополі врочисто відкрили бронзовий макет будівлі першої державної гімназії. Значущість цього для обласного центру велика. Місто під час Другої світової війни було знищено, втрачено багато цінних яскравих пам’яток архітектури, історії, культури. Гімназія, яка простояла 119 років, теж під канонадою вибухів зазнала цілковитої руйнації.

Зруйновану будівлю першої державної гімназії в Тернополі відтворили у бронзі. Фото автора

Цей навчальний заклад у XIX — на початку XX століття був форпостом вищої освіти в Тернополі. Тут свого часу навчалося чимало тих, хто згодом прославив Україну у світі. Серед цієї плеяди фізик Іван Пулюй, біохімік, перший європейський міністр охорони здоров’я Іван Горбачевський, державні діячі правники Сидір Голубович, Станіслав Дністрянський, літератор і видавець Володимир Барвінський, композитор Денис Січинський. Нині їхні імена — у назвах тернопільських вулиць, викарбували їх також на постаменті бронзового макета першої гімназії.

Знак встановили на тому місці, де була гімназія. Коли взялися тут за земляні роботи, то побачили залишки її фундаменту. Тож запланували згодом відкрити частину підмурівку, а також зробити глобус з інформацією, куди випускників-гімназистів закинуло життя. Відтепер сюди продовжать туристський маршрут.

Бронзовий макет гімназії не вперше нагадав тернополянам і гостям обласного центру про втрачені пам’ятки. Заступник міського голови Леонід Бицюра каже, що два роки тому міськрада ухвалила спеціальну програму з охорони культурної спадщини. Серед іншого записали й пункт про спорудження бронзових макетів, які мали б відтворювати знищені об’єкти або показувати, який вигляд мали колись пам’ятки архітектури, що їх вдалося зберегти.

Спочатку в бронзі постав давній вигляд Тернополя. Торік у вересні в середмісті з’явилася міні-копія римо-католицького парафіяльного костелу Матері Божої Неустанної Помочі, який у 1950-х роках знесла радянська влада. Є намір поставити бронзові макети зруйнованої міської ратуші та синагоги. Відтворять у первозданному вигляді й Надставну та церкву Різдва Христового, старий замок.

Для відновлення цих та інших історичних об’єктів, будівель у формі бронзових макетів використовують кошти не лише з міської скарбниці, а й людей доброї волі. Скажімо, меценатами цього проекту виступили родини Маслівців та Дігаїв. Основна авторська група — скульптор Дмитро Мулярчук, архітектор Борис Солонін та консультанти Тарас Циклиняк і Володимир Кріса.