Дослідники з Массачусетського технологічного інституту розробляють систему, завдання якої – зробити невидиме видимим.

Експеримент проводить Ніл Вадха – аспірант кафедри інформатики. За його словами, вібрації повітря, що утворюються внаслідок, скажімо, промови, здатні змусити вібрувати келих для вина. Проблема полягає в тому, що їх неможливо побачити неозброєним оком. Проте, використовуючи винайдений ними пристрій – так званий «мікроскоп руху», цей самий келих можна побачити в зовсім іншому світлі. На моніторі ноутбука всі ці вібрації стають видимими.

«Це те, чого люди не бачили ніколи раніше,а ми зробили це видимим. «Мікроскоп руху» – шлях до візуалізації мікроскопічних рухів, які здаються невидимими для неозброєного ока», – розповідає Ніл Вадха.

Відео надсилається на компютер за допомогою програмного забезпечення нового типу, яке відстежує найменші зміни на відео, піксель за пікселем. Результати – просто вражаючі.

Кровообіг і частоту серцевих скорочень також можна візуалізувати на обличчі людини шляхом відстеження непомітних змін у тоні шкіри.

Частоту дихання новонародженої дитини можна побачити, відстежуючи рух її очей.

«Йдеться про безконтактний монітор життєважливих функцій. Немає потреби «під’єднувати» будь-що до людини, щоб побачити частоту її серцевих скорочень і дихання», – каже далі дослідник.

Поза медициною, мікроскоп можна використовувати як знаряддя для перевірки нерегулярних коливань мостів і тунелів та відстеження структурних пошкоджень. Дослідники вважають: їхня технологія відкриває нове вікно у світ, що перебуває в постійному русі. 

Copyright © 2015 euronews