6 жовтня цього року відбудеться перший електронний іспит на право займатись нотаріальною діяльністю. Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко в ході брифінгу в Кабінеті Міністрів.

— При реформуванні сфери нотаріату за основу ми взяли досвід грузинських колег, які пройшли шлях боротьби з корупцією в державному апараті. В Україні протягом останніх 20 років доступ до цієї професії, яка вважалась однією з найпрестижніших в органах юстиції, обмежувався чиновниками. Будь-який міністр юстиції хотів створити такі правила у сфері нотаріату, завдяки яким він сам міг визначати: хто може займатися цією професією, — зауважив Павло Петренко. — Тому ми прийняли рішення, яке надасть вільний доступ до цієї професії людям, котрі справді на це заслуговують, незалежно від того, чи є у них кошти. Жодного суб’єктивного чинника, співбесід або оціночних рішень чи то міністерства, чи то міністра, чи то кваліфікаційних комісій тепер не буде. Таким чином вдалося ліквідувати ще одну корупційну схему у сфері нотаріату, через яку кваліфіковані люди не могли стати нотаріусами.

Нагадаємо, що до прийнятих урядом змін склад Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Мін’юсті формувався одноосібно міністром. На сьогодні ж визначено нові правила формування цієї комісії. Зокрема повністю переформатовується склад Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату (той орган, який визначає, хто з претендентів може бути нотаріусом, а хто ні). Більшість членів комісії будуть пропонуватися Нотаріальною палатою, — наголосив міністр юстиції.

Відтепер комп’ютерна програма визначатиме, кому бути нотаріусом. Фото Володимира ЗAЇКИ

Іспит відбуватиметься за новим форматом. Замість співбесіди з представниками комісії претенденти на посаду проходитимуть анонімне, повністю автоматизоване  тестування. Комп’ютерна програма, залежно від кількості правильних відповідей, визначатиме, вдало чи ні претендент пройшов тестування.

— Розроблений нами порядок повністю усуне суб’єктивний чинник та корупційну складову в прийнятті рішення щодо успішного чи неуспішного складення іспиту, — зазначив очільник Мін’юсту. — Претенденти, які складатимуть іспит за новою процедурою, мають відчути, що їхні долі в їхніх власних руках. Хто добре підготувався, той стане нотаріусом. А хто не зможе вдало скласти іспит, має повернутися до підручників, щоб краще підготуватися до наступного разу. Іспит проходитиме публічно, за участі ЗМІ, — переконує Павло Петренко. — Думаю, що це чергова реформа у сфері юстиції, яка в першу чергу поновлює довіру правників до Міністерства юстиції. Адже ця довіра багато років знищувалась через перепони процедури та корупційні схеми.

Погоджується зі своїм українським колегою і екс-заступник міністра юстиції Грузії Георгій Вашадзе. Він зазначив, що вже із жовтня поточного місяця українці бачитимуть результат реформ, які проводить Мін’юст.

— Міністерство юстиції розпочало серйозні реформи у виконавчій владі щодо надання адміністративних послуг, це дуже добре, — впевнений Георгій Вашадзе. — Адже на сьогодні, коли Росія практично вторглася на територію України, потрібно обов’язково швидко та інтенсивно модернізувати і реформувати країну.