Катерина ЦАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»

Ранкове засідання парламенту відкрилося для 278 народних депутатів. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман привітав військовослужбовців з Днем Сухопутних військ.

А година запитань до уряду розпочалася з виступу міністра оборони Степана Полторака. Він запропонував передбачити в Державному бюджеті на потреби оборонного комплексу в 2015 році 50 мільярдів гривень. Зокрема, з цієї суми на модернізацію озброєння та військової техніки — 401 мільйон гривень, а на закупівлю — 7 мільярдів 457 мільйонів гривень. Збройні сили він планує розширити до 250 тисяч військовослужбовців. До кінця цього року обіцяє створити нову систему управління в Міністерстві оборони і провести переатестацію для всього особового складу відомства. А наступного року призове на строкову службу 40 тисяч осіб (на цю потребу передбачено 95 мільйонів гривень). У навчальних закладах слід підготувати 10,5 тисячі контрактників. Зокрема Степан Полторак заявив, що на півдні України буде збільшено кількість військових формувань.

Про те, що Верховна Рада наступного тижня розгляне зміни до бюджетного і податкового кодексу в частині децентралізації, розповів віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Окремо йшлося про те, що підконтрольне йому відомство просить Верховну Раду ухвалити чотири законопроекти щодо енергоефективності: «Про енергетичну ефективність будівель», «Про особливості здійснення закупівель енергосервісу», «Про енергозбереження», «Про запровадження енергоефективних заходів у бюджетних установах». А ще, за словами посадовця, Кабінет Міністрів готує зміни до закону про питну воду.

Міністр соціальної політики Павло Розенко сказав, що уряд ще не затвердив графіка  підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Коли цей графік з’явиться, буде розроблено програму надання субсидій малозабезпеченим верствам населення.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин говорив про розробку спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі плану приватизації вугільних підприємств України. «Реформування галузі спиратиметься виключно на економічні підходи, оскільки за минулий рік держава виділила близько 14 мільярдів гривень на підтримку галузі при собівартості видобутку вугілля в Україні, удвічі вищій за світові показники», — наголосив він.