Міністерство внутрішніх справ України внесе до Верховної Ради пакет законодавчих ініціатив, серед яких буде й імператив презумпції правоти поліцейського, заявляє міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«Імператив презумпції правоти поліцейського має стати соціальною нормою! Спочатку підкоряйся поліцейському — потім оскарж! І справа тут не в необхідних до ухвалення законодавчих поправках, що відповідають досвіду розвинених світових демократій. Справа в тому, щоб суспільство прийняло це правило як необхідне правило для власної безпеки, як своє», — написав А.Аваков на своїй сторінці у Facebook у понеділок уранці.

За його словами, це не обмеження громадянських свобод, а правило безпеки, яке через процедуру порядку лише на дуже короткий час відстрочує права громадянина на апеляцію дій поліцейського.

«Це висока відповідальність і високі права для поліції? Так! Але іншого шляху немає. Поліція, що змінюється, реформується, повинна і буде отримувати й більше прав, й більше довіри суспільства. Іншого шляху побудови ефективної правоохоронної системи немає. Необхідно вдосконалювати і поліцейські сили, розширюючи їхній рівень і компетентності, і відповідальність за забезпечення свобод кожного. Розширюючи апріорі рівень довіри», — написав глава МВС.

За словами А.Авакова, презумпція правоти поліцейського має працювати, як це відбувається в Німеччині, США, Великій Британії, Франції, Італії, Канаді та багатьох інших країнах.

«Презумпція правоти поліцейського (спочатку підкоряйся — потім оскарж) — один з інструментів побудови системи колективної внутрішньої безпеки! У пакеті законодавчих ініціатив щодо гарантування безпеки, підготовлюваному до внесення до парламенту, МВС пропонуватиме парламентарям імплементувати цю норму в законодавчому полі», 1 підсумував міністр.

Інтерфакс-Україна