Юрій КОНОНЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Як повідомляє УНІАН, ФДМУ виставив на продаж два пакети акцій ПАТ «Сумихімпром» 2,2 і 5 відсотків зі стартовою ціною 9,746 мільйона та 21,734 мільйона гривень відповідно. Торги мають відбутися 12 червня. Для їх проведення Фонд держмайна обрав «Східно-європейську фондову біржу», зареєстровану в Києві.

За даними інформагенції, купівлею зазначених пакетів акцій зацікавилась також компанія «Бізнес-Інвест». Її представник Олександр Винниченко в розмові з УНІАН зазначив, що відповідно до процедури, покупці повинні подати заявку і всю документацію на біржу, щоб бути допущеними до торгів. Однак, вчора, при зверненні президента «Бізнес-Інвесту» в офіс «Східно-європейської фондової біржі» виникла незрозуміла ситуація – її співробітники робили вигляд, що покупця не помічають. Потім, близько 18 години, працівники Фонду держмайна оголосили, що робочий день закінчився, і, покликали охорону, щоб вивести представника інвесткомпанії з приміщення. Для фіксації протиправних дій представники «Бізнес-Інвест» змушені були викликати наряд міліції.

Згідно з правилами проведення подібних аукціонів, 11 червня у всіх потенційних покупців є останній шанс подати документи, щоб стати учасниками торгів. Але враховуючи ситуацію, нинішні торги можуть пройти за схемою «з одним учасником» – коли використовуючи різні прийоми ФДМУ відсіє охочих придбати акції з метою заниження їх вартості. Подібні схеми були широко поширені в часи президентства Януковича.

«Для проведення прозорої приватизації «Сумихімпром» із залученням всіх зацікавлених інвесторів потрібне негайне втручання Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, а також керівництва Фонду держмайна, – зазначає представник «Бізнес-Інвест» Олександр Винниченко.

Нагадаємо, український уряд ухвалив рішення приватизувати «Сумихімпром» 24 січня цього року. За словами голови Фонду держмайна Олександра Рябченка, стартова ціна 100 відсотків акцій «Сумихімпрому» має скласти 405-406 мільйонів гривень. Як зазначав у розмові з журналістами керуючий директор компанії  Group DF Борис Краснянський компанія, в якій він працює, зацікавлена в купівлі підприємства.

ДОВІДКОВО

ПАТ «Сумихімпром» – великий український виробник мінеральних добрив та іншої хімічної продукції. За інформацією, наведеною інформагенством, підприємство з 2011 року перебуває під контролем Дмитра Фірташа відтоді, як його керівником став колишній менеджер компанії Ostchem Ігор Лазакович. І, можливо, перешкоди для інших покупців пов’язані з тим, що саме компанії Group DF збираються продати ці пакети акцій.