У ході засідання Кабміну керівник Центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС України генерал-майор міліції Сергій Будник поінформував представників ЗМІ про зміни в законодавстві, пов’язані з правилами дорожнього руху.

Брифінг він розпочав з інформації: «За 7 місяців 2013 року ми маємо 15 тисяч 400 дорожньо-транспортних пригод з потерпілими. Серед них 2219 осіб загинуло та 19353 поранено. Порівняно з минулим роком ДТП поменшало на 2%, а загиблих — на 15%. Це 400 збережених життів».

Посадовець наголосив, що минулого тижня Кабмін схвалив проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху». Цей документ надійде до парламенту найближчим часом. І в разі його ухвалення, до українців на дорогах за порушення безпеки руху застосовуватимуть посилені штрафні санкції. Зокрема чинним стандартом за недотримання норм тонування скла накладається штраф від 340 до 425 гривень. В новому документі запропоновано підвищити відповідальність водія за це від 510 до 680 гривень.

Сергій Будник також розповів, що є ініціатива збільшити розмір штрафів за порушення правил користування ременями безпеки і мотошоломами. Таке недотримання правил вартістю від 51 до 85 гривень може зрости в перспективі до 85—170 гривень.

А відповідальність за використання і установлення зовнішніх освітлювальних приладів, які не передбачено конструкцією транспортного засобу і не відповідають чинним стандартам, може бути відображена в штрафі розміром 510—595 гривень.

Окремо Сергій Будник відповів на одне із запитань щодо прав працівників ДАІ: «Вони не мають права зупинити будь-який автомобіль і почати перевіряти його технічний стан. Причиною зупинки автомобіля може бути лише наявність у ньому явних технічних несправностей. При цьому перевірка технічного стану автомобіля може здійснюватися лише технічними підрозділами автотехнічної інспекції, яка є в органах Державтоінспекції, із застосуванням технічних засобів».