У Панамі очікується історична зустріч лідерів США та Куби. Барак Обама і Рауль Кастро вже прибули в острівну державу, де у пятницю стартує сьомий саміт Америк.

Куба бере участь у форумі вперше після дипломатичного примирення з Вашингтоном. На першій офіційній зустрічі президент США та кубинський лідер повинні обговорити відновлення дипломатичних зв|’язків.

На шляху до Панами Барак Обама встиг завітати на Ямайку та зустрітися там з прем’єр-міністром країни Поршією Сімпсон-Міллер.

Барак Обама, президент США: «Я ніколи не передбачав, що за одну ніч все зміниться, що Куба раптом стане дипломатичним партнером, до прикладу, таким, як Ямайка. Для цього знадобиться трохи часу».

Візит Обами на Ямайку — теж історичний, оскільки останнім президентом США, який туди приїздив, був Рональд Рейган у 1982 році.

Увечері четверга відбулася знакова зустріч державного секретаря США Джона Керрі та міністра закордонних справ Куби Бруно Родріґеса. Це перші перемовини очільників зовнішньополітичних відомств двох держав з 1958 року.

У дводенному саміті Америк беруть участь більше 30 керівників країн Північної та Південної Америк. Барак Обама і Рауль Кастро зустрінуться під час традиційної вечері лідерів держав. Вони повинні започаткувати процес залагодження спірних питань, які зародилися внаслідок ворожості між державами протягом понад півстоліття.