НЕПОРОЗУМІННЯ. Президент США Барак Обама скасував двосторонню зустріч з президентом Володимиром Путіним, заплановану на 4 вересня – напередодні саміту Великої двадцятки. Але він приїде на зустріч G20 у Санкт-Петербурзі. Про це повідомили в адміністрації Білого дому.

«Важливі питання російсько-американських відносин не в тому стані, коли можна говорити про можливість досягнення прогресу на двосторонній зустрічі президента з президентом», – сказала речниця Держдепартаменту Джен Псакі.

У Білому домі не приховують, що розчаровані рішенням російської влади надати притулок системному адміністратору Едварду Сноудену, який працював на повязану із ЦРУ компанію.

Але й взагалі російсько-американські стосунки останнім часом розвивалися не найкращим чином. Експерт фонда Карнегі Ендрю Вайс: «Після того як президент Обама був переобраний, адміністрація США запропонувала російському уряду сформувати спільну позицію з багатьох питань. Отож, протягом останніх кількох місяців представники обох сторін намагалися досягти згоди з найважливіших проблем. Їм це не вдалося. Отже, рішення скасувати візит до Москви, на мій погляд, відображає роздратованість щодо цього так само, як і розчарованість рішенням щодо Сноудена».

У заяві Держдепартамента США йдеться про те, що під час зустрічі у Санкт-Петербурзі буде обговорюватися питання про долю Сноудена. Минулого тижня йому було надано притулок у Росії попри прохання американської сторони про його екстрадицію.

 Copyright © 2013 euronews