Участь у цій масштабній роботі беруть громадські активісти, зокрема представники руху «За процвітання Черкащини», підприємці, економічні експерти, у тому числі закордонні, а також влада. Недавно всі вони зібралися, щоб обмінятися пропозиціями.

На думку американського економіста Марка Уоррена, на кожному підприємстві слід запровадити систему ощадливого виробництва, яка вже понад століття працює у світі.

— Ваш Євромайдан розбудив українське суспільство, — наголосив він. — У кожній країні це відбувається по-своєму. Згадайте: Сполучені Штати в 1957 році були приголомшені запуском в СРСР першого штучного супутника Землі, адже до того вони вважали себе безумовним лідером у науці й технологіях. Тож президент Джон Кеннеді закликав суспільство до оновлення технологій. Головний стримуючий фактор нині у розвитку України — відсутність середнього класу. Тому будуйте  виробництво, створюйте середній бізнес. Не бійтеся помилок.

Грузинський політик Нестан Кіртадзе нагадала, що і в Грузії реформи починалися не згори, а з народу та громади. Олігархам же потрібно поставити сувору вимогу: чесно служити своєму народові!

Відомий в області аграрій, засновник агропромислової корпорації «Дніпро» Петро Душейко, наполягав на необхідності виведення з обороту надлишково розораних земель. Щодо того, чи варто кликати на наші чорноземи іноземних інвесторів, теж має власну думку: «Інвестор приїхав, посіяв, зібрав. І — жодного робочого місця селянам».

Петро Григорович запропонував розробити конкретні напрямки тісної співпраці влади і бізнесу. Адже потрібні чіткі правила гри на сьогодні, на завтра, на десятиліття. Досвідчений керівник хоче, щоб у нашій державі було нарешті встановлено диктатуру законів.

Аграрний сектор області через 15 років розробники стратегії, приміром, бачать таким: інновації, підтримка держави (насамперед вигідне кредитування), процвітаючі села, захист екології, правовий та економічний захист виробника, розвинена кооперація — так, як у європейських країнах. Вони наголошують: якщо всі працюватимуть на кінцевий результат, то і в АПК, і в галузі промислового виробництва вдасться досягти серйозних змін.

— Хоч і нелегко нашій країні тепер, однак відновлювати економіку вже потрібно сьогодні. Ось і на Черкащині є всі можливості не лише підтримати ті підприємства, які опинилися на межі закриття, а й відродити непрацюючі та побудувати нові, — переконана керівник руху «За процвітання Черкащини» Наталія Нетовкіна.

Нині діє координаційний центр, який систематизує пропозиції та ініціативи аналітиків й економістів. Через місяць стратегію розвитку краю планують почати обговорювати з громадою, аби остаточно відкоригувати й затвердити шляхи розвитку.