ДЕРЖПРОГРАМА. Непроста демографічна ситуація в Україні — не новина. Перевищення смертності над народжуваністю, відносно коротка тривалість життя порівняно з провідними країнами спричинили те, що з початку 1990-х населення нашої держави в середньому щороку скорочується приблизно на 450 тисяч осіб. Якщо така тенденція триватиме, то через 20 років населення України зменшиться до 30 мільйонів. Причин такої ситуації багато, проте одна з найголовніших — небажання українців займатися масовим спортом, що часто зумовлено браком необхідної матеріально-технічної бази. Аби переломити негативні тенденції, Міністерство молоді та спорту розробило Державну програму розвитку фізичної культури та спорту на 2013—2017 роки, про деякі аспекти якої під час урядового брифінгу розповів керівник відомства Равіль Сафіуллін.

За його словами, першим у назві програми фігурує саме фізична культура. Нині повсякденно так чи інакше нею займаються близько 10—11% українців, у той час, коли, приміром, у країнах Північної Європи цей показник перевищує 80%. Крім того, нині лише 6% наших дітей виходять зі школи умовно здоровими. Звідси й вкрай невтішні демографічні прогнози. Міністр зазначив, що у програмі міститься низка положень, спрямованих зокрема на підтримку дитячо-юнацьких спортивних шкіл, будівництво по всій країні спортивних майданчиків, а також пропаганду здорового способу життя.

Равіль Сафіуллін підкреслив, що відродження масового спорту дасть поштовх і подальшому розвитку спорту вищих досягнень. І хоч у цьому Україна не пасе задніх (згадаймо непогані результати наших олімпійців та паралімпійців), у плані матеріально-технічного забезпечення нам фактично нічим пишатися. Тож програмою передбачено створення нових спортивних баз та переоснащення тих, що існують.

Проте міністр наголосив: збудувати можна багато, але чи буде там кому тренуватися. Тому Равіль Сафіуллін закликав ЗМІ ширше пропагувати здоровий спосіб життя і менше рекламувати горілку.