Як заявив заступник міністра доходів і зборів України Віталій Науменко на зустрічі з міжнародною та українською бізнес-спільнотою, яку організували Європейська Бізнес Асоціація та Американська торговельна палата в Україні, крім оновлення керівництва митниць у перспективі планується максимально оновити й інспекторський склад за рахунок молодих фахівців. Передбачається активно використовувати «гарячу лінію» Митної служби для інформування її керівництва про будь-які порушення митниками на місцях.

Віталій Науменко пропонує також зосередитися й на інших стратегічних напрямах, що дасть змогу поліпшити бізнес-клімат в Україні. Це важливі економічні реформи, боротьба з митними порушеннями, технологічні впровадження. У полі зору заступника міністра доходів і зборів — забезпечення справедливого визначення митної вартості, підвищення ефективності апеляційних процедур.

На митниці передбачають втілити ідею повномасштабного електронного декларування і зменшити паперовий документообіг. Також мають зняти інформаційне навантаження з бізнесу і забезпечити звірку певних даних за рахунок обміну інформацією з державними органами влади. Значну увагу приділятимуть уніфікації діяльності з європейськими стандартами (наприклад, впровадження єдиної транзитної системи).

«Щодо питання митної вартості, то існує не лише кодекс митної оцінки, а й певні напрацювання у світі (уже кілька країн мали проблеми з цим).Такий досвід було узагальнено і на його базі надано рекомендації митним органам. Їх треба втілювати в життя, щоб мати певні інструкції як для бізнесу, так і для митних органів у вирішенні спірних питань», — заявив заступник міністра доходів і зборів.Оскільки вперше у нашій державі митною справою керуватиме людина, яка має необхідний досвід у митних питаннях як з боку держави, так і бізнесу, підприємницька спільнота має великі очікування. Тим паче, що Віталій Науменко наголошує на підтримці «білого» бізнесу.