На казначейські рахунки Чернівецької області в повному обсязі надійшли кошти першого траншу субвенції з державного бюджету — майже 96 мільйонів гривень. Як повідомили в департаменті соціального захисту населення обласної держадміністрації, їх спрямують на передбачену державою фінансову допомогу інвалідам, сім’ям з дітьми та малозабезпеченим родинам.

І хоча Буковина навряд чи належить до найбідніших і найстражденніших областей (принаймні з огляду на розмах розбудови приватного сектору і кількість ресторанів на одного місцевого жителя), але, хоч як це дивно, уже чимало років саме соціальні виплати є основним джерелом доходів жителів краю — так зазначено у Соціально-економічному аналізі Чернівецької області за останні десять років, грунтовній праці, яка щойно побачила світ завдяки співробітникам департаменту економіки місцевої ОДА.

Триматися на плаву буковинцям допомагають також поточні трансферти, тобто — перекази із-за кордону від родичів, що подалися у світ на заробітки. Обсяги надходжень щороку більшають. Загалом у 2005—2013 роках їх виплачено лише через офіційні міжнародні платіжні системи 890 млн доларів та 301,3 млн євро.

Схоже, заробітна плата тому й опинилася на третьому місці в структурі доходів населення області, бо вона є чи не найнижчою в країні. Звідки, врешті, взятися значним доходам, якщо область має і найменшу в державі (причому із суттєвим відривом) частку виробництва валового регіонального продукту з розрахунку на одну особу. А частка промисловості у структурі валової доданої вартості скотилася із 21,6% у 2009 році до 9,9% у 2012-му. «Це свідчить про вагоме економічне навантаження на працююче населення та нівелювання заробітної плати як джерела доходів», — зазначають економісти облдержадміністрації.

— Ситуацію може змінити на краще тільки розвиток промисловості, а також зменшення масштабів нелегальної зайнятості та оплати праці, — зазначає Юрій Півень, заступник директора департаменту соціального захисту населення Чернівецької ОДА.

Проте є і хороші тенденції. За останні десять років на ринку праці Буковини значно побільшало економічно активного населення й значно поменшало безробітних. Принаймні, за цим показником Чернівецька область випереджає своїх сусідів — Івано-Франківську, Вінницьку, Хмельницьку і Закарпатську області.