ПЕРСПЕКТИВА

Керівник МЗС розповів про роботу  над підписанням Угоди про асоціацію з Євросоюзом  

Торік Рада міністрів закордонних справ ЄС ухвалила висновки щодо здійснення Україною кроків, необхідних для укладення та підписання Угоди про асоціацію. Працюючи з європейськими структурами, уряд схвалив відповідні рішення. Триває робота з їх виконання, що передбачає низку кроків як законодавчого, так і організаційно-технічного характеру.

«Можемо говорити, що нині більшість завдань, які уряд України ставив перед собою на шляху до підписання угоди, вже виконано», — заявив міністр закордонних справ Леонід Кожара під час брифінгу в Будинку уряду. У цьому контексті він нагадав, що 15 травня цього року колегія Європейської Комісії схвалила позитивні рекомендації для Ради ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію. «Таке схвалення є фактичним визнанням Європейської Комісії прогресу України на шляху європейської інтеграції. Нині наша робота поступово переміщуватиметься у площину двосторонніх контактів, оскільки тепер слово буде за Радою Європейського Союзу. А Рада є колективним і колегіальним органом, і тому для нас важливо, щоб усі 27, а невдовзі 28 країн — членів ЄС дали свою згоду на підписання угоди», — підкреслив міністр.

Леонід Кожара повідомив, що з початку року він здійснив низку візитів до ключових держав ЄС, зокрема до Австрії, Німеччини, Польщі, Нідерландів, Бельгії, Великобританії. Питання євроінтеграції також порушували й у США. А найближчим часом міністр здійснить візити до Швеції, Фінляндії, Франції та Іспанії.

При цьому урядовець нагадав, що Угода про асоціацію передбачає створення всеосяжної та поглибленої зони вільної торгівлі. Тож підписання документа важливе не лише для нас, а й для держав — членів ЄС, оскільки Україна відкриває для них свій ринок товарів та послуг. «Це наші колеги з Європейського Союзу повністю усвідомлюють», — наголосив Леонід Кожара.

Водночас він повідомив, що нині тривають переговори про створення зон вільної торгівлі із Сербією, Хорватією, Канадою, Ізраїлем, Туреччиною, а також щодо ефективної роботи зони вільної торгівлі в рамках СНД. Важлива також активізація економічної співпраці з новими світовими центрами — Китаєм, Індією а також державами Латинської Америки.

Щодо того, чи залишається питання Тимошенко на порядку денному переговорів з ЄС, Леонід Кожара сказав, що його порушують фактично під час усіх зустрічей. Утім, на його переконання, воно занадто заполітизоване. «Наша позиція полягає в тому, що відносини 46 мільйонів українців і 500 мільйонів громадян ЄС не може бути затьмарене єдиним моментом — справою Тимошенко. У нас є сотні питань, які ми обговорюємо з ЄС. Думаю, що Євросоюз мав би саме в такому світлі розвивати відносини з Україною», — зазначив міністр.