Міністр соцполітики Людмила Денісова запевнила, що роботу органів із питань соціальної підтримки громадян і сімей, які переселяються з Криму в інші області, організовано. Відкрито урядову «гарячу лінію»: 0 800 507 309. Цей номер телефону можна дізнатися у ЗМІ, на залізничних вокзалах, у потягах кримського напрямку, раз на годину його оголошують на вокзалах та після прибуття потягів із Криму. Також оголошують телефони держустанов, які можуть надати допомогу. Інформація є у чергових по вокзалу, в довідкових бюро, цілодобових квиткових касах.

«Станом на 24 березня розміщено 3608 громадян, які тимчасово перебуватимуть на материковій частині України. Найбільше людей звернулося до Львова — понад 1200 осіб, Івано-Франківська — понад 1000», — повідомила вона. Міністр запевнила, що її відомство організувало роботу з надання допомоги та виплат громадянам за новим місцем їхнього перебування. Спрощена процедура прийому громадян дає змогу пенсіонерам звертатися до будь-якого відділення Пенсійного фонду. «На цей час звернулося 133 пенсіонери, вони вже отримали пенсії, які не отримали в Криму за березень», — сказала Людмила Денісова.

«Охочим знайти роботу треба звертатися до центрів зайнятості. На сьогодні Мінсоцполітики готове запропонувати 55 тисяч вакансій по Україні та сприяти працевлаштуванню за чотирма програмами: підбір роботи за освітою, перекваліфікація, відкриття підприємницької діяльності, участь в оплачуваних громадських роботах, — заявила вона. — До центрів зайнятості звернулися 39 осіб, з них п’ятеро вже працевлаштовано».

Отримувачі соцвиплат, зокрема вагітні, сім’ї з дітьми теж можуть звернутися до будь-яких органів фондів соцстрахування.

Міністерство також готове розмістити громадян із Криму в геріатричних пансіонатах та територіальних центрах, у яких є близько 2,5 тисячі місць.

Значна проблема — захист понад 4,8 тисячі сиріт, які залишаються на території Криму. Відомство домагається створення для переселенців необхідних умов проживання, освіти дітей, медобслуговування, надання психологічної підтримки, допомогу у відновленні втрачених документів.

За словами віце-прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, у 18 регіонах України створено 26 тисяч місць проживання для військовослужбовців та їхніх родин із Криму.

У Києві громадяни, що тимчасово прибули з території півострова, можуть отримати якісну, вчасну і безкоштовну медичну допомогу в усіх медичних закладах. Дітям, дорослим та вагітнім потрібно звернутися до медзакладів за фактичним місцем проживання, написати заяву для того, щоб їх узяли на облік. Відсутність документів не може бути підставою для відмови у наданні кваліфікованої медичної допомоги.