Чому економіка в тіні? Бо багато поборів. Саме тому держава далі працює над скороченням кількості контролюючих органів. За згоди Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка поновлюється громадське обговорення ідеї створення Служби фінансових розслідувань (СФР) — єдиного органу, який протидіятиме економічним злочинам. Про це під час зустрічі з журналістами повідомив перший заступник голови Державної фіскальної служби Володимир Хоменко.

Він зауважив, що попередній законопроект про створення СФР, який також пройшов обговорення, зняли з розгляду парламенту, оскільки в сесійній залі тепер нові народні обранці. «Нині веду діалог з депутатами, щоб донести потрібність створення СФР та зібрати всі слушні зауваження, які будуть враховані. А пропонується таке: податкова міліція зі структури фіскальної служби та підрозділи МВС, прокуратури (у нинішньому варіанті немає СБУ) з боротьби з економічною злочинністю об’єднаються, і кількість контролерів зменшиться з 25 до 8 тисяч. Щодо бізнесу, то йому набридли вервечки контролерів, і він сам знає: одна перевірка краще, ніж чотири. Головне — чи сприймають підприємці запропоновані правила гри. Тож планую поїздки в регіони», — каже Володимир Хоменко.

Перший заступник стверджував і далі стверджує, що СФР не стане мегаорганом. За його словами, нині саме Державна фіскальна служба — спрут, адже в ній небезпечне поєднання: контрольно-перевірочна робота, оперативно-розшукова діяльність, досудове слідство. Фіскальній службі залишать контрольно-перевірочну роботу, а решту віддадуть СФР. Причому остання займатиметься справами, у яких фігуруватиме понад 609 тисяч гривень, і з обшуками заходитиме на підприємство тільки тоді, коли вже буде кримінальне провадження.

Володимир Хоменко впевнений, що в новому законопроекті, який планують підготувати за 2—3 місяці, буде передбачено майнову відповідальність працівників СФР за порушення, вчинені ними під час розслідування (попередні парламентарії цього не підтримали). Адже, як відомо, не надто дієві такі стримувальні фактори, як можливе звільнення й копійчані штрафи. А щоб працівники чесно виконували роботу, має бути й адекватна зарплата.