ІНІЦІАТИВА. Верховна Рада внесла зміни в закон про екстрену медичну допомогу. Віднині для розвитку і поліпшення матеріально-технічної бази екстреної медичної допомоги можуть залучатися гроші підприємств, установ і організацій, незалежно від форми власності та господарювання, а також добровільні пожертвування фізичних і юридичних осіб, благодійних організацій та об`єднань громадян, інші джерела. За цю норму проголосували 234 народні депутати з 315 зареєстрованих у залі.

Втім, зміни в законі викликали в суспільстві неоднозначну реакцію. Люди хвилюються, чи не є це свідомим узаконенням поборів з пацієнтів, що перебувають у критичному стані. Ми вже маємо «благодійність» у відвідуванні лікувальних установ, коли людина не може переступити поріг поліклініки чи лікарні, поки не зробить «добровільного внеску» за реєстрацію документів, госпіталізацію тощо. Причому в деяких медустановах розмір «внеску» у разі стаціонарного лікування — від кількох сотень до кількох тисяч гривень. У випадку з пожертвами на «швидку» наслідки можуть бути ще гіршими, адже велика кількість людей може взагалі залишитися без термінової медичної допомоги.

— Всі знають, що системі охорони здоров’я не вистачає бюджетних коштів, тож додаткове добровільне фінансування екстреної медичної допомоги — це нормально. Але йдеться лише про добровільні внески, — розповів «УК» директор Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Юрченко. — Екстрена медична допомога безплатна. Пальним і ліками на цей рік «швидкі» забезпечені. Якщо когось примушують платити або вимагають пожертви — це злочин, за який передбачена кримінальна відповідальність. У разі виникнення подібної ситуації потрібно звернутися до відповідних установ, зокрема в центр екстреної медичної допомоги.

ДОВІДКА «УК»

Телефон Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф — (044) 518-57-08.