Ігноруючи мінські домовленості про відведення важкої зброї та припинення обстрілів, незаконні збройні формування самопроголошеної «ДНР» разом із тим не цураються розповсюджувати інформацію про обстріли з боку ЗСУ. Приміром, днями «міністерство оборони» бойовиків повідомило, що за минулу добу українські силовики буцімто аж 34 рази обстріляли з артилерії та мінометів населені пункти і позиції мирних «ополченців». 

Зрозуміло, спростування цинічної брехні не забарилося. «З усією відповідальністю повідомляю, що сили АТО у цей період взагалі не використовували артилерійських систем калібром більше 100 міліметрів, оскільки ми їх відвели відповідно до мінських домовленостей», — публічно зазначив у інформаційному центрі Донецької обласної держадміністрації в Краматорську заступник командувача АТО полковник Валентин Федічев.

За його словами, українські військові справді змушені були стріляти, але всього 4 рази, у тому числі двічі з мінометів калібру 82 міліметри в населених пунктах Широкіне та Піски. А використовувати зброю довелося у відповідь на інтенсивні обстріли з боку сепаратистів, яким мінські домовленості не писані. «При цьому бойовики відкривали вогонь 29 разів, в тому числі тричі з артилерійських систем калібру 122 міліметри, із танків 5 разів, із мінометів калібру 120 мм 3 рази, а калібру 82 мм двічі», — повідомив представник АТО. На жаль, вже звично бойовики знову розпочинають вести вогонь безпосередньо із територій населених пунктів: такі випадки зафіксовані на околиці села Широкіне, а у Донецьку тільки на одну добу 13 разів стріляли з вулиць, площ, парків, спортмайданчиків, а також з аеропорту.

Не витримує жодної критики й імітація проросійськими незаконними збройними формуваннями відведення важкої зброї від лінії розмежування. Зокрема, як підтвердив Валентин Федічев, у штабі АТО володіють інформацією про розташування на території концерну «Стирол» у Горлівці 16 танків бойовиків, 12 гаубиць калібру 122 мм і 9 самохідних артилерійських установок «Гвоздика» цього ж калібру, а на тутешній центральній збагачувальній фабриці замаскували 10 реактивних систем залпового вогню «Град». Наявність тут важкого озброєння зайвий раз свідчить про справжні наміри «ДНР», які зовсім не співпадають із виконанням домовленостей у Мінську.