У наш буремний час ми вже, мабуть, почали забувати, що цього року відзначаємо 

200-ліття від дня народження Великого Кобзаря. Але нещодавно сталася подія, яка продовжила низку заходів із вшанування ювілею Тараса Шевченка. Вийшов новий компакт-диск Бориса Гмирі «Борис Гмиря — Великому Кобзареві».

Вісімнадцять творів на слова Шевченка, записаних великим українським басом Борисом Гмирею (1903—1969), нарешті побачили світ у вигляді нового диска. Всі вони ретельно відреставровані завдяки зусиллям голови фонду співака Ганни

Принц. Тож вітчизняний слухач вперше отримав записи такої якості. Хоч музична Шевченкіана Бориса Гмирі досі з’являлася не лише на вінілових платівках чи в ефірах, а й на компакт-дисках, згадаймо хоча б альбом «Великий Кобзар у серці моїм». Теперішнє  видання записів Гмирі є цілковито новим кроком. Альбом має подарункове оформлення, вкладну брошуру й унікальний добір аудіотреків. Навіть англомовний читач знайде тут для себе купу цікавої інформації. До того ж, сталося так, що Фонд Бориса Гмирі не лише нічого не заробив на виданні цього диску, а й багато що втратив. Зате  ми маємо цей скарб, який залишиться для прийдешніх поколінь. Бо навряд чи українська молодь 2020-х років матиме змогу слухати вініли минулого сторіччя. Але цей диск вона напевно зможе прослухати! Тим більше, що невдовзі планується випуск другої серії тиражу цього диска.

Борис Гмиря був відданим шанувальником Кобзаря

Зазначимо, що Гмиря став першим співаком в історії України, який регулярно виконував й записував монографічні програми з творів на слова Шевченка по всьому колишньому СРСР. Не забуваймо, що він робив це за часів радянської влади, коли така відданість Шевченкові вважалася запеклим націоналізмом.

Тепер кілька слів про зміст згаданого диску. Альбом відкриває Лисенковий твір «Учітеся, брати мої». Він звучить так, неначе його наспівали сьогодні. Звідки така впевненість у нашій перемозі, звідки ця гмирівська прозорливість і актуальність? Нам цього не осягнути…

«Чого мені тяжко», «За думою дума», «Зацвіла в долині», «Сонце заходить» — це лише кілька назв творів, зазначених на диску. Відзначимо також, що сюди також увійшли записи фрагментів з опери Михайла  Вериківського «Наймичка», здійснені за участю зірок столичної опери, зокрема незабутньої Лариси Руденко. Ця опера також зафіксована в записі у вигляді телефільму. На сцені київського театру в цьому спектаклі Борис Романович виконував Трохима (названого батька Марка). А саму оперу, як відомо, створено за поемою Шевченка «Катерина». Серед творів, представлених в альбомі, також є численні народні пісні на слова Шевченка.

Загалом диск містить записи творчого здобутку аж восьми композиторів (у тому числі обробників народних пісень на тексти Шевченка, а також відомий романс Сергія Рахманінова, написаний на слова російського перекладу вірша Кобзаря під назвою «Я опять одинок», здійсненого нобелівським лауреатом Іваном Буніним).

Звичайно, Шевченкіана Гмирі не обмежується згаданими творами, але видання цих записів у сьогоднішній стражденній Україні стало добрим знаком. Дай Боже, щоб це допомогло нам дістатися епохи мирного життя. Бо досконале Шевченкове українське слово й високе мистецтво співу здатні творити дива. 

Олександр МОСКАЛЕЦЬ
для «Урядового кур’єра»