ТОРГОВЕЛЬНІ ВІЙНИ. Євросоюз та Китай владнали суперечку, яка загрожувала перетворитися на торговельну війну. Мова – про сонячні батареї, через низькі ціни на які Єврокомісія оголосила на початку червня про антидемпінгове мито. Нині Брюсселю та Пекіну після шести тижнів переговорів удалося домовитися про мінімальну ціну на китайські сонячні батареї на ринку ЄС.

«Я вважаю, що ми відкрили вікно можливостей для відновлення європейської промисловості. Тому що імпортовані китайські батареї не ставатимуть дешевшими – принаймні ті, за які не сплачують антидемпінгові мита. Інакше їм доведеться платити ці мита. І, звичайно, тоді європейським країнам слід буде продемонструвати, що вони є конкурентоспроможними»,- заявив Комісар ЄС з питань торгівлі Карел де Гюхт.

Асоціація європейських виробників сонячних батарей, однак, пригрозила звернутися до суду, заявивши, що угода загрожує існуванню цієї промисловості в ЄС. Водночас якби Брюссель не вирішив конфлікт з Пекіном, той міг би запровадити антидемпінгове розслідування щодо продажу в Китаї вина з Франції, Іспанії та Італії.

Copyright © 2013 euronews