В Уманській центральній районній лікарні встановлюють котел, який працюватиме на дровах, тирсобрикетах, торфобрикетах і пелетах. Така новація дасть змогу не лише повністю відмовитися від природного газу, а й зекономити близько 20% витрат на опалення.

Можливість перевести лікувальний заклад на альтернативні види палива з’явилася завдяки ініціативі райдержадміністрації, яка всіляко сприяє впровадженню в районі енергоощадних технологій. Крім котельні, за проектом, у лікарні впровадять кілька інших заходів зі скорочення споживання електроенергії, зокрема планують встановити сучасні високоефективні електродвигуни й насоси.

Як розповів голова райдержадміністрації Ярослав Скус, сучасний твердопаливний котел Уманська центральна ра йонна лікарня матиме завдяки підприємству ТОВ «Укрспецтепло-Черкаси», з яким район тісно співпрацює. Перспектива перейти на альтернативні види палива є завдяки такому співробітництву і в закладах освіти та культури району.

Новий котел, як розповіли в лікарні, буде екологічно безпечнішим за газовий. Адже викиди в повітря від твердопаливного котла значно менші порівняно з викидами, що утворюються під час спалювання природного газу. Для їхнього очищення тут застосують сучасне устаткування, яке надійно захищає від потрапляння в повітря найменших частин відходів у процесі згоряння твердого палива.

Запровадження систем опалення із застосуванням твердопаливних котлів дасть змогу в майбутньому повністю припинити споживання природного газу. Компанія «Укрспецтепло-Черкаси» торік змонтувала три десятки котелень на альтернативному паливі в різних регіонах України.