Під час прямої лінії у Клубі Кабінету Міністрів України заступник міністра оборони генерал-майор Олег Шевчук акцентував увагу на стимулах, які відіграли позитивну роль у залученні українців на військову службу за контрактом. Це передовсім гідне грошове забезпечення, можливість здобути вищу освіту, отримати безоплатну медичну допомогу у військово-медичних закладах та санаторно-курортне лікування.  

За словами Олега Шевчука, з початку року контракт з українським військом уклали майже 64 тисячі військовослужбовців, з яких майже 7200 осіб — офіцери. Питому вагу військовослужбовців за контрактом у ЗСУ планують поступово збільшити — до 80%  чисельності рядового, сержантського та старшинського складу.

— Під час розподілу контрактників пріоритет надаватимуть комплектуванню посад молодших командирів, бойових посад у складі екіпажів та обслуг, а також інших посад, які визначають бойову спроможність підрозділів. Водночас військовослужбовці строкової служби комплектуватимуть небойові військові частини та підрозділи із забезпечення частин бойового складу, — сказав Олег Шевчук.

Він також поінформував про план призову громадян на строкову військову службу у ЗСУ, який, за його словами, повністю виконано.

— До списків особового складу Збройних сил зараховано  майже 8 тисяч осіб молодого поповнення, — розповів Олег Шевчук. — Вони  нестимуть військову службу у військових частинах і підрозділах, розташованих поза межами району проведення антитерористичної операції.

Також представник Міністерства оборони поінформував про основні результати діяльності відомства. Так, за його словами, у міністерстві та Збройних силах триває робота щодо реалізації заходів Плану дій із впровадження оборонної реформи у 2016 — 2020 роках. Роботу проводять із неухильним дотриманням загальноприйнятих у НАТО  принципів і правил.

— Реформування оборонної сфери здійснюють відповідно до євроатлантичних стандартів, головною метою якого є набуття Збройними силами необхідних спроможностей для ефективного реагування на загрози національній безпеці у воєнній сфері, а також підвищення оперативної сумісності зі збройними силами країн  — членів  НАТО, — сказав Олег Шевчук.

Генерал Шевчук не оминув питання змін, які відбуваються у процесі реорганізації апарату Міноборони. Завдання щодо  приведення  його структури та функціонального призначення   до вимог  НАТО виконується. У новій редакції Положення про Міністерство оборони доповнено завданням та уточнено функції оборонного відомства. Таким чином, робота щодо реформування міністерства, зокрема оптимізації органів військового управління, триває. За словами посадовця, до Положення про Міністерство оборони внесено 79 змін,  що  сприятимуть підвищенню ефективності військово-політичного, адміністративного та військового керівництва Збройними силами України у мирний час та в особливий період.

— Під час реформування оборонного відомства враховуємо потенціал іноземних радників стратегічного рівня від США, Великої Британії, Канади та Литовської Республіки, які нещодавно розпочали практичну роботу у Міністерстві оборони та Збройних силах, а також Комплексного пакета допомоги НАТО. Залучаємо  потенціал наукових та науково-дослідних установ України, — зауважив Олег Шевчук.

Він сказав, що наступного року  здійснювати ефективні заходи оборонного реформування допоможе бюджет Міністерства оборони, який майже на чверть більший порівняно з 2016 роком.