Вітчизняне зовнішньополітичне відомство виступило із заявою у зв’язку з рішенням уряду Москви про передачу фондів Бібліотеки української літератури з метою створення так званого «центру слов’янських культур».

«Намагання російської сторони припинити діяльність Бібліотеки української літератури, зокрема намір використати її унікальні фонди для створення «центру слов’янських культур», розцінюються в Україні як цілеспрямоване знищення єдиного спеціалізованого державного закладу, створеного за ініціативи української громади і покликаного сприяти забезпеченню її національно-культурних, мовних, інформаційних потреб», — йдеться у документі.

Наголошено також на унікальності книжкового зібрання бібліотеки, формування якого протягом десятиліть відбувалося за активної участі українських освітніх, бібліотечних, наукових установ, видавництв, української громади Росії. Тому й вважають у нашому МЗС неприйнятними будь-які трансформації цього закладу.

Враховуючи цей кричущий факт, вітчизняне МЗС висловило протест російській стороні, привернувши увагу до необхідності виконання нею зобов’язань відповідно до Рамкової конвенції про захист національних меншин від 1 лютого 1995 року, а також інших багатосторонніх та двосторонніх міжнародних угод, учасницею яких є Російська Федерація, зокрема щодо забезпечення захисту етнічної, мовної, культурної самобутності однієї з найчисельніших у Росії національних меншин.

Тож у дипломатичному відомстві України закликають російську сторону зберегти бібліотеку як культурний осередок багатомільйонної української громади. І розраховують на цивілізоване ставлення до українства за кордоном, оскільки в середині нашої країни створено всі належні умови для вільної реалізації прав усіх нацменшин.

«Очікуємо, що світові правозахисні структури дадуть належну оцінку спробам знищення єдиного в Росії державного закладу української національної меншини, — зазначено в заяві МЗС. –— Переконані, що  згадана категорія російських громадян має право розраховувати на справедливе та законне ставлення до себе, і вкотре закликаємо російську сторону продемонструвати цивілізованість державних пріоритетів». 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»