Під час планової ремонтної кампанії в гермооболонці енергоблоку №2 Южно-Української АЕС встановлено 90 рекомбінаторів водню. Таким чином виконано черговий пункт Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України. Особливе місце в згаданій програмі відведено постфукусімським заходам, які впроваджують згідно з «Національним планом дій за результатами «стрес-тестів», схваленим колегією Держатомрегулювання України в березні 2013 року.

Передовсім їх виконують на енергоблоках, що готують до продовження термінів експлуатації. Другий южно-український блок належить саме до таких — у травні 2015-го збігає термін його проектної служби. Щоб продовжити життя блоку-мільйоннику, енергетики реалізують цілий комплекс широкомасштабних заходів.

Для гарантованої ефективності дії пристроїв, що забезпечують водневу безпеку, генпроектант спільно зі службою аналізу безпеки ЮУАЕС розрахував їхню оптимальну кількість (90 одиниць) і визначив місця розміщення — у боксах парогенераторів та під куполом реактора. Монтаж обладнання виконали фахівці енергоремонтного підрозділу ВП ЮУАЕС. Робота для южно-українських атомників не нова, адже минулого року під час підготовки до продовження експлуатації аналогічні рекомбінатори встановили на першому блоці ЮУАЕС. Упродовж року після пуску енергоблоку обладнання перебуватиме в дослідній експлуатації.