ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА

Запорізькі аграрії намолотили другий мільйон тонн зерна

За інформацією заступника директора департаменту агропромислового розвиту облдержадміністрації Олександра Ясинецького, жнива в області  перевищили другий мільйон тонн. Середня врожайність становить 23,5 центнера з гектара.  В області завершується збирання ранніх зернових культур, наразі зібрано врожай на площі  понад 815 тисяч гектарів.

Найвищу врожайність на території області було зафіксовано 1990 року — 38,3 ц/га, найнижчу — 11,1 ц/га 2003-го. Цього ж року найвища врожайність у Новомиколаївському, Гуляйпільському та Великобілозерському районах — понад 33 ц/га.

— Наші хлібороби навіть за складних погодних умов досягли майже стовідсоткового валового приросту збіжжя порівняно з минулим роком, — коментує ситуацію  голова Запорізької ОДА Олександр Пеклушенко. — Та деякі виробники занижують показники врожайності, інші зовсім не подають інформації. Це стосується і селян-одноосібників, які сплачують податків у кілька разів менше, ніж інші господарства. Хочу таких застерегти: ми не маємо права обкрадати школи та лікарні, соціальну сферу села, тож повз бюджет ніхто не працюватиме.

Однак цінова політика щодо закупівлі зерна викликає неоднозначні  оцінки аграріїв. Зокрема  вартість тонни зерна 4—6 класу до 1500 гривень, 3 класу — до 1610 гривень, 2 класу — до 1680 гривень вони вважають занизькою. Деяких фермерів поставили в умови, коли їх змушують продавати зерно дешевше собівартості.

Для фермерських господарств існує чотири варіанти продажу зерна. Перші два передбачають  купівлю зерна державою за ціною 1800 гривень і 1780 гривень за тонну. Але в першому випадку пшеницю  приймають  не менше 2 тисяч тонн від виробника, а у другому — не менше 500 тонн. Ті ж господарства, які не здатні продати таку кількість, змушені здавати зерно перекупникам-зернотрейдерам, які в сезон знизили ціну на зерно з 1800—2000 гривень за тонну до 1300—1450 гривень. При цьому підприємці заявляють, що в тонну зерна вони вкладають 1300 гривень. Тож віддавати її за тією самою ціною — це залишатися без копійки.

За даними департаменту АПК, в Запорізькій області всього 600 великих аграрних підприємств і 2300 аграріїв із дрібнішими оборотами. Виходом із скрутної ситуації можуть стати  сільськогосподарські кооперативи, вважають фахівці. Якщо фермери об’єднаються, то зможуть  спільно здавати  необхідну кількість збіжжя і, відповідно, отримувати  значно більші кошти.

Ще тривають жнива, а запорізькі аграрії  вже готуються до посівної кампанії, для якої необхідно 117 тисяч тонн посівного матеріалу. Спочатку планують засівати рапс, трохи згодом — озимі культури.