Поблизу Канева можливе відновлення будівництва гідроакумулюючої електростанції. Про це розповіли на прес-конференції у міськвиконкомі представники ПАТ «Укргідроенерго» Тарас Кравчук та Василь Субота. Будівництво ГАЕС, яке розпочалося ще 1984 року, призупинили в 1992 році під час впровадження надзвичайних заходів зі стабілізації економіки України. За ініціативи ДАГК «Дніпрогідроенерго», яку підтримало Міністерство енергетики України, мораторій на будівництво Канівської ГАЕС скасовано розпорядженням Кабінету Міністрів від 19 квітня 1999 року. Таким чином створено передумови для продовження будівельних робіт, але їх так і не відновили. Планували продовжити їх у 2009 році, однак знову відклали. 

Необхідність відновлення будівництва Канівської ГАЕС, стверджують представники «Укргідроенерго», продиктована нагальною потребою держави у збільшенні регулюючих потужностей в енергосистемі України. ГАЕС використовується для вирівнювання добової неоднорідності графіка електричного навантаження. Під час нічного провалу енергоспоживання станція закуповує дешеву електроенергію, закачуючи за її рахунок воду у верхній б’єф. Під час ранішнього і вечірнього піку енергоспоживання ГАЕС продає дорогу пікову електроенергію, скидаючи воду з верхнього б’єфа в нижній.

Певні соціальні питання, зокрема поліпшення комунікацій, розбудови інфраструктури, працевлаштування, завдяки будівництву станції буде вирішено й на місцевому рівні.

Із запланованих ще радянськими інженерами 16 гідроагрегатів на Канівській ГАЕС тепер планують встановити лише чотири, отож потужність станції буде втричі нижчою від початкової. На самому будівництві ГАЕС буде зайнято близько 2000 осіб. Безпосередньо обслуговуватимуть станцію 230. Площа, на якій колись було розпочате будівництво, а нині планується його відновлення, становить 950 гектарів.

Будівництво ще однієї електростанції  неоднозначно сприйнято громадськістю. Фото з сайту dr.ck.ua

Здавалося б, непоганий проект, який відкриває привабливі перспективи. Однак далеко не всі канівчани ставляться до відновлення будівництва ГАЕС позитивно. Це засвідчила й прес-конференція, на якій висловлено чимало критичних зауважень щодо можливого майбутнього будівництва. Представники громадських організацій пропонували провести на цю тему громадські слухання. Їх турбують, зокрема, численні екологічні ризики. Окрім того, район будівництва унікальний з точки зору археології. На цій території знайдено, але ще ∂рунтовно не досліджено, пам’ятки бронзової доби, трипільської, зарубинецької, черняхівської, скіфської культур, пам’ятки Київської Русі, середньовіччя, козацької доби тощо. Не всі фахівці схвально відгукуються й про економічну доцільність проекту.

Яким буде остаточне рішення, поки що невідомо. Багато хто переконаний, що можна знайти варіант, вигідний для всіх.