За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, число жертв лихоманки Ебола збільшилося до 1145 осіб. На щастя, українці з підозрою на вірус Ебола не виявлені. Проте Україна, як повідомила головний позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров’я Ольга Голубовська, долучилася до міжнародних заходів, щоб запобігти проникненню і поширенню вірусу, від якого на сьогодні немає засобів профілактики і лікування.

За словами фахівців, основний механізм передачі захворювання — контактний.

— Повітряно-крапельний механізм не виявлений. Навіть якщо ви сиділи в одному літаку з носієм вірусу, це не означає, що ви захворієте. Інкубаційний період захворювання становить 21 день, а лікування зводиться до терапії невідкладних станів. Вірус передається через біологічні рідини, зокрема відомі випадки передачі вірусу статевим шляхом. Симптоми — висока температура, лихоманка, біль у м’язах і горлі, порушення функції нирок і печінки, крововиливи по всьому тілу, — повідомила представник Мінохорони здоров’я.

В Україні аналіз на вірус Ебола може провести тільки лабораторія Одеського протичумного інституту, який спеціалізується на особливо небезпечних інфекціях, і тільки методом електронної мікроскопії. Крім цього, діагноз може бути підтверджений у референс-лабораторіях ВООЗ в Ліоні та Гамбурзі.

Виконуючий обов’язки голови Державної санітарно-епідеміологічної служби Олександр Кравчук зазначив, що на сьогодні ареал поширення захворювання охоплює чотири країни Західної Африки: Ліберію, Сьєрра-Леоне, Гвінею і Нігерію. У той же час, за його словами, це не означає, «що коли громадяни прибувають з цих країн, то їх відразу ж починають обстежувати».

Прямого авіасполучення з названими країнами Україна не має.

— Крім чартерних рейсів, із цих країн рейсів немає. Носії вірусу можуть потрапити тільки чартерними або транзитними рейсами, найчастіше через Париж, тому в аеропортах України посилено контроль за пасажирами цих напрямків, — уточнив глава Держсанепідемслужби.

Усі авіаперевізники додержуються правил ICAO, що передбачають обов’язкове інформування екіпажем країни, в яку він прибуває, про наявність на борту пасажира, стан якого викликає підозру на наявність захворювання.

Глава Держсанепідслужби повідомив, що в Україні до прийому пацієнтів з підозрою на вірус готові Перша та Олександрівська лікарні міста Києва. Крім того, в санітарно-карантинних пропусках через кордон є спеціально навчений персонал, який вчасно зреагує.

Фахівці запевняють, що епідемія лихоманки Ебола Україні не загрожує, тому що це ендемічне захворювання, тобто притаманне певній території, а саме країнам Африки.