Друзі України у Європарламенті закликають президента Європейської ради Дональда Туска забезпечити політичні і технічні умови для скасування віз для українців на Ризькому саміті ЄС.

Про це йдеться у листі шести депутатів Європарламенту до Дональда Туска, копію якого розмістив у соціальній мережі депутат віл Литви, керівник неформальної парламентської групи «Друзів європейської України» Петрас Аустревічус, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Брюсселі.

«Ми переконані, що зусилля із проведення реформ нинішнім українським урядом повинні бути належним чином визнані. І Ризький саміт повинен надіслати сильний сигнал солідарності і підтримки українському народу. Надання безвізового режиму для України на Ризькому саміті буде саме таким сигналом», – зазначили європарламентарі.

Депутати висловлюють своє занепокоєння у зв’язку із деякими повідомленнями про те, що рішення про надання Україні безвізового режиму може не бути готовим до саміту в Ризі.

«Ми хотіли би висловити наше глибоке переконання, що це питання не буде розглядатися лише із технічної точки зору. Його політичне значення є величезним», – йдеться у листі.

Депутати висловили сподівання, що два місяці, які залишилися до Ризького саміту, є достатнім терміном для ухвалення такого політичного рішення.

Окрім Аустревічуса, лист підписали голова делегації ЄП зі співробітництва з Україною Андрей Пленкович (Хорватія), Ребека Хармс (Німеччина), Міхал Боні (Польща), Марк Демесмакер (Бельгія), Ана Гомес (Португалія).