Підготовка до наступної зими — тема з розряду вічних. І не тільки тому, що період холодів неодмінно настає, а й через вічні недоробки, яких припускаються господарники. Чи буде так і цього разу? Намагаючись відповісти на це запитання, яке з тривогою ставлять у читачі газети, я спробував проаналізувати ситуацію в Черкасах.

І раді б у рай, та борги не пускають

Тепловики обласного центру, як вони заявили, вже закінчують підготовку свого господарства до зими. Замінили зокрема понад 140 кілометрів тепломереж. Ліквідовано майже 200 поривів. Основні ремонтні роботи завершено. Вугіллям, як повідомив директор Черкаської ТЕЦ Володимир Бондаренко, на зиму запаслися. Ним опалюють усі міські підприємства. Для обігріву житлових будинків і надалі використовуватимуть газ. Комунальники запевняють: тепло подадуть вчасно.

Пошук же альтернативних енергоносіїв — проблема, яку ще треба розв’язувати, хоч окремі котельні й переходять на інші види палива, зокрема пелети із деревини. Адже вугілля дорожче за газ у півтора раза, а мазут — майже в дев’ять. До того ж устаткування, яке експлуатують нині, розраховане на певний вид палива, наприклад, мазут, газ чи вугілля тільки певної якості. Встановлення ж нового обійдеться дуже дорого. Де взяти кошти — на це сакраментальне запитання відповіді поки що не знайдено.

До того ж упевнено вступити в опалювальний сезон тепловикам заважає борг. Черкащани за минулий період узяли тепла в кредит аж на 30 мільйонів гривень. Через це місту не виділяють лімітів на газ. Хоч його споживання за рік і так скоротили майже на 10 мільйонів кубів.

Економію блакитного палива, як вважають тепловики, найкраще забезпечують індивідуальні теплові пункти. Їх встановили вже у сотні черкаських будинків. Завдяки їм можна заощадити 10% тепла. Допомагає автоматичне регулювання подачі тепла, чого при централізованому постачанні зробити не можна. У місті планують продовжити встановлення ІТП.

Заощаджувати не на людях

Однак ремонтом та реконструкцією теплового господарства підготовка до зими, зрозуміло, не обмежується. Як розповів директор КП «СУБ «Митниця» Ігор Работенко, підготовка багатоповерхівок до нового опалювального сезону також завершується. Окрім систем опалення, виконано великий обсяг ремонту стінових стиків, дахів, під’їздів тощо. В усіх будинках промили внутрішньобудинкові тепломережі. Колектив СУБ продовжує робити все для належного функціонування в осінньо-зимовий період усіх 58 будинків, які обслуговує.

Однак чи убезпечать усі ці заходи від холоду, який можливий у разі зниження температури в квартирах? На це запитання в СУБ відповідають менш упевнено. Кажуть, якщо запрацює котельня Припортового району Черкаської ТЕЦ (а це нині під питанням), проживемо наступну зиму стабільно й навіть певною мірою з комфортом. Річ у тім, що саме розташування мікрорайону в низині вимагає неухильного додержання параметрів теплопостачання. Без цієї котельні, яка регулює перепади тиску в мережах, тепло на «Митницю» просто не піде. Сама ж міська ТЕЦ, яка обслуговує більшу частину Черкас, «Митницю» «не витягне».

Ще одна проблема — підвищення тарифів на комунальні послуги, яке багато сімей поставило у скрутну фінансову ситуацію. Працівники СУБ, розуміючи всю її складність, готові піти на реструктуризацію боргів із квартплати. Обіцяють діяти коректно.

І все-таки температурний режим у квартирах, що обігріваються від центрального опалення, цієї зими знизиться на два градуси. Як ставляться до цього самі городяни?

— Знаючи наші порядки, важко сподіватися, що обіцяне зниження на два градуси буде межею. Очевидно, слід економити не на мешканцях квартир, а навести порядок в обліку використання газу, а також тепла, яке в мороз часто зігріває небо, а не будинки. Там основні втрати, але з ними боремося поки що на словах, каже  підприємець Антоніна Перепелиця.

— Це ми переживемо, головне, щоб самі системи життєзабезпечення багатоповерхових будинків працювали безвідмовно, зауважує  службовець Микола Зозуля.

У департаменті житлово-комунального комплексу Черкаської міськради ставляться до непростої ситуації зі стриманим оптимізмом. За словами директора департаменту Андрія Наумчука, реалізовуються всі затверджені виконкомом заходи з підготовки об’єктів комунальних підприємств теплоенергетики, водогінно-каналізаційного господарства та служб утримання будинків. Зроблено вже чимало. Зокрема проведено перший та другий етапи гідравлічних випробувань теплових мереж, нині триває третій. Окрім того, відповідно до графіка, здійснюються гідравлічні випробування теплових мереж від котелень середнього та низького тиску до будинків. Усунуто багато поривів, адже більшість тепломереж уже зношені.

Саме завдяки високопрофесійній праці, відповідальності комунальників останні зими місто пережило без істотних збоїв. Нині за графіком триває підготовка котелень, центральних теплових пунктів, ремонти покрівель, водогонів, під’їзних шляхів тощо. Отож у департаменті впевнені, що серйозних збоїв у забезпеченні комунальними послугами взимку не буде.

Міська влада усвідомлює, що підготовка до нового опалювального сезону — іспит, який ще доведеться складати всім міським службам. Як завжди, все впирається в кошти, точніше у їх нестачу. Згідно з планом коригування регіональної програми модернізації комунальної теплоенергетики, потрібні значні капіталовкладення в модернізацію та заміну котлів, реконструкцію самих котелень, впровадження технології та устаткування для утилізації відхідних газів котлоагрегатів, встановлення когенераційних установок, заміна котлів на нові, які працюватимуть на соломі, деревині й торфі, впровадження сучасних приладів. Однак коштів для цього поки що обмаль.

Зима, як мовиться, не за горами. Вона всім виставить рахунок. Ось тільки сплачувати за ним, може, бути нічим.