Майже вся підконтрольна Україні частина Луганщини півдоби була без світла. Тривожну та дивну картину можна було спостерігати 10 березня у Сєвєродонецьку, теперішньому адміністративному центру області. Посеред вулиці зупинилися тролейбуси, на закритих дверях цілодобових аптек з’явилися оголошення про те, що вони не працюють через відключення світла, магазини поопускали залізні ролети, стоять нерухомі ліфти у багатоквартирних будинках. А за світлом зникла й вода.

Проблему вдалося вирішити протягом восьми годин. І тоді ж стало відомо, чому так сталось.

Як повідомила прес-служба ДТЕК, 10 березня 2015 року в аварійному режимі відключилися дві високовольтні лінії: 220 кВ «Лисичанська» та 110 кВ «Новоайдарська», що належать НЕК «Укренерго». Лінії були пошкоджені на відстані 6 кілометрів від Луганської ТЕС. Через це аварійний захист автоматично відключив один із двох працюючих енергоблоків електростанції.

Силами аварійних бригад неполадки оперативно усунули, а енергопостачання відновили. Спочатку для забезпечення електрикою населених пунктів задіяли Сєвєродонецьку теплоелектроцентраль, яка працювала на мінімальних потужностях, а наступного дня о 4-й ранку відновив роботу зупинений енергоблок Луганської ТЕС. У першу чергу струм подали на підприємства водо- і теплопостачання, потім — у житловий сектор. Причину технічних неполадок на лініях електропередач уточнюють.

«Хочу відзначити професіоналізм працівників Укренерго, Луганскої теплоелектростанції та Сєвєродонецької теплоелектроцентралі, котрі оперативно спрацювали й у найкоротші терміни забезпечили світлом область», — підкреслив керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль.

До речі, на Луганській ТЕС із 7 серпня 2014 працює лише два енергоблоки, що нижче мінімально допустимого. Як повідомляють у прес-службі підприємства, це обумовлено катастрофічно низькими запасами палива через воєнні дії та руйнування залізничних шляхів сполучення. Із 22-х ліній електропередачі, що з’єднують Луганську ТЕС із споживачами, пошкоджено і досі не відновлено 19. Луганська область нині єдина в Україні, що не включена у Єдину енергосистему країни.