У низці сіл Звенигородського, Драбівського та Смілянського районів Черкащини втілюють мікропроекти з енергозбереження, ініційовані ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду — ІІ». Тут зокрема встановлюють устаткування для електроакумуляційного обігріву (електричні котли і теплові акумулятори), піролізні котли, вакуумні сонячні колектори та теплові сонячні насоси. 

Однак уведення об’єктів в експлуатацію останнім часом гальмується. Не вирішена, приміром, проблема підключення енергоефективних установок до зовнішньої електромережі, що збільшує розмір передбаченого кошторису на виконання робіт майже вдвічі. Ще про одну проблему, яка виникла під час реалізації мікропроектів, розповів директор державного підприємства «Держбудекспертиза» Валерій Харченко. Він звернув увагу на низьку якість проектно-кошторисної документації. Усунення недоліків та прорахунків проектувальників вимагає певного часу, через що й затягуються роботи на об’єктах.

Обласна влада, прислухавшись до пропозицій місцевих енергетиків, як пообіцяв заступник голови обласної ради  Василь Касян, допоможе оптимізувати терміни виготовлення проектів, підключити згадані об’єкти до  зовнішніх електромереж та розв’язати інші проблеми, які заважають якнайшвидшому втіленню згаданих проектів.