У Тальному на Черкащині нещодавно відкрили оригінальний пам’ятник. Відтепер із постаменту на центральній площі міста в різні сторони світу дивляться чотири українські гетьмани — Богдан Хмельницький, Петро Дорошенко, Іван Мазепа та Байда Вишневецький. Кожен із цих людей зробив вагомий внесок у творення незалежної України. В нашій історії небагато постатей, чия діяльність сприяла суспільним зрушенням, у підсумку яких круто змінювалася ситуація в Східній Європі.

Пам’ять про українських  гетьманів тепер втілено в граніті. Фото Тальнівської райдержадміністрації

Задум встановити цей пам’ятник виник два роки тому. Над створенням скульптурної композиції працювала група художників, скульпторів та істориків. А його реалізація стала можливою завдяки сприянню та фінансовій підтримці місцевого благодійника, жителя села Криві Коліна Тальнівського району Володимира Мовчана. До реалізації проекту долучилися й народний депутат, Герой України Геннадій Бобов, виконком Тальнівської міської ради.

Загальна висота пам’ятника — 8 метрів. Виготовлено монумент із червоного токівського граніту, який привезено з Дніпропетровська. Аналогів його, як вважають фахівці, немає не лише в області, а й в Україні.

У подальших планах місцевої влади — реконструкція і самої площі, для чого буде також залучено спонсорські кошти.